Zeg ‘trans’ en ‘queer’ – dikke kans dat er voorzichtig, defensief of zelfs agressief wordt gereageerd. Het kan ook anders. Je kunt er positief tegenaan kijken. Of er blij van worden, zoals in Arnhem.

Veel bezoekers van How Dare You Make Me Feel this Way in Museum Arnhem lopen zo niet huppelend dan toch zeker met een glimlach door de tentoonstelling. Dat kan ook bijna niet anders, de samenstellers hebben er een feestje van gemaakt: door de gekozen kunstenaars hier en daar lekker te laten uitpakken. Zo kun je jezelf heerlijk laten wegzinken in een enorme, gestileerde mensfiguur of je in vervoering te laten brengen door transcendente video’s.

Museum Arnhem heeft samen met Museum Valkhof in Nijmegen het project Ontgrenzen opgezet; deze tentoonstelling is de tweede in de reeks. Doel? Door de samenstelling van de exposities nu eens niet in handen te leggen van curatoren of andere deskundigen, maar van personen die een andere binding hebben met de aan de orde komende thema’s – in de hoop op andere (re)presentatievormen. In How Dare You zijn het zeven mensen uit de trans- en queerwereld die, vooruit, samen met een curator, de kunstwerken hebben geselecteerd.

Angèle Etoundi Essamba, Noir 40 (2001). Collectie Museum Arnhem.

Of het hen gelukt is om nieuwe wegen te vinden? Mwah. Wat je vooral ziet zijn de te verwachten foto’s en video’s van transgenders in allerhande stoere of juist breekbare poses. Er is veel roze en – jawel – er zijn ook glazen buttplugs.

Maar er is dus ook die enorme liggende, gouden figuur, midden in de museumzaal. De bezoeker kan het kunstwerk vasthouden, én omgekeerd. Het voelt als een omhelzing.

En er is de video die helemaal recht doet aan de intenties van de makers: positivisme in optima forma. Je ziet een zittende vrouw met stekeltjeshaar, ze kijkt recht in de camera. Na een minuutje of wat gaat er een jongeman met rastahaar op haar schoot zitten, en omarmen de twee elkaar. De vrouw blijft je recht aankijken. Er wordt niet gesproken, niet bewogen. Tót ze heel zachtjes met een duim de rug van de man streelt. Minimaal, amper te zien. Maar des te meer te voelen. Prachtig. De liefde vieren heet dat, geloof ik. Wat wil je nog meer? 

How Dare You Make Me Feel this Way? Van 17.12 t/m 13/5 in Museum Arnhem. museumarnhem.nl.