Beeldend kunstenaar Anouk Kruithof (1981) speurt naar eigen zeggen in de krochten van het internet, op zoek naar de open zenuw van deze tijd. En ze komt naar boven met foto’s die ze opnieuw rangschikt en betekenis geeft.

Ze verzamelde duizenden foto’s van protestacties. Met een team van assistenten knipte ze de slogans uit en voegde die met lijm en eco-epoxy samen tot een nieuw werk, het tweeluik The light of the end of the tunnel has been turned off (up & down). Een collage met twee gebalde vuisten, nu te zien in Willem Twee in Den Bosch.

De stortvloed van beelden in de (sociale) media zijn een belangrijk thema in haar werk. Mensen delen online foto’s van acties met de beste bedoelingen; de beelden vergroten niet het maatschappelijk bewustzijn, maar leiden juist tot onverschilligheid.

Deel van The light of the end of the tunnel has been turned off (up & down)

Kruithof is de regisseur die knipt en plakt, die van bestaand materiaal nieuw werk maakt. Dat is duidelijk te zien in de sculpturen die ze in de kunstruimte van Willem Twee tentoonstelt. Kleurrijke abstracte beelden, soms balancerend op ijle poten, dan weer robuust steunend op de grond. Ze zijn gemaakt van de piepschuim omhulsels van apparaten die ze met behulp van textielverharder en eco-epoxy omvormt. Op die sculpturen brengt ze dan weer afbeeldingen en soms ook teksten aan. Zo ontstaan beelden die op zichzelf staan, maar soms nog wel herkenbaar zijn, zoals ERROR (your mistake is a blessing in disguise) waarin een toestel uit de inmiddels verdwenen telefooncellen is te herkennen. De sculpturen plaatst ze tegen gekleurde achtergronden die ook in fotostudio’s gebruikt worden, een ingreep die ervoor zorgt dat haar objecten lijken te zweven.

Speciaal voor The toes you step on today might be connected to the ass you’re kissing tomorrow, tevens de titel van de expositie, maakte Kruithof nieuw werk. Op de ramen van Kunstruimte Willem Twee plakte ze transparante fotofolies met sterk uitvergroot en nauwelijks herkenbaar nog meer foto’s van protestacties.

Kruithof werd onder meer bekend door Universal Tongue, een enorm project met dansfilmpjes uit de hele wereld dat uitmondde in een website en een installatie. Bij Willem Twee laat ze zien dat ze goed uit de voeten kan met de door de vele pilaren lastig te bespelen ruimte. 

Anouk Kruithof, The toes you step on today might be connected to the ass you’re kissing tomorrow. T/m 14.05 in Kunstruimte Willem Twee in Den Bosch. willem-twee.nl