In Eindhoven en omstreken klonk 25 september gejuich; op die dag ging eindelijk het geliefde Evoluon weer open.

Dat gejuich heeft met sentiment van doen, want de Eindhovenaren – vooral zij die een binding hebben of hadden met Philips, en dat zijn er véél – zijn openlijk verliefd op hun Evoluon, dat op een vliegende schotel lijkende gebouw, in 1966 ontworpen door Philips-hoofdontwerper Louis Kalff samen met de Eindhovense architect Leo de Bever.

Zelfs Theo Maassen greep er in zijn openingstoespraakje op terug: hoe hij als knaap het Evoluon bezocht en daar met open mond de nieuwste technologieën had bewonderd. Dat hij, met honderdduizenden anderen, aan knopjes kon draaien en voor het eerst werd geconfronteerd met zoiets als zwaartekracht. Toch besloot Philips in 1989 om ermee te stoppen. Het Evoluon verloor zijn publieksfunctie en werd een conferentieoord.

Bezoekers in het nieuwe Evoluon in Eindhoven

Tot 25 september, toen ging het Evoluon weer open voor publiek. Nu huist Next Nature Network (NNN) er, met Retro Future als eerste presentatie. Waar, en hier komt dat sentiment om de hoek kijken, de bezoeker weer op knopjes kan drukken, net als vroeger, want Retro Future is een interactieve tentoonstelling. Aan de hand van tien thema’s, zoals ‘Luchtkastelen bouwen’, ‘Nooit meer werken’ en ‘Reizen naar het onbekende’, wordt een beeld geschetst van wat ons, klootjesvolk op een wegkwijnende aarde, allemaal te wachten staat. Of beter gezegd: wat ons mógelijk te wachten staat, want ook NNN en de deelnemende kunstenaars en wetenschappers hebben geen antwoord op alle vragen.

Het begin van die reis in de toekomst is veelbelovend: onder die enorme koepel staat een DeLorean te blinken, inderdaad, dat heerlijke voertuig uit de film Back tot the Future. Waarna het de trappen op gaat naar een kunstig vormgegeven presentatie waar je wordt ondergedompeld in lapjes geschiedenis en stukjes toekomst.

Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd, schreef de Deense filosoof Søren Kierkegaard (1813-1855) ooit – het is precies waar Retro Future om draait. De presentatie pendelt tussen het Wichita House uit 1930 van de visionaire Amerikaanse architect Richard Buckminster Fuller tot de wens: wat zou jij graag in een glazen bol willen zien? En veel, heel veel daartussenin. 

Next Nature Network, Retro Future. Van 29.9 t/m 23.3 in het Evoluon, Eindhoven. nextnature.net