Dans en technologie worden zelden in één adem genoemd. Toch gaan de twee disciplines goed samen, bewijst de Frans-Algerijnse choreograaf Mourad Merzouki.

Mourad Merzouki staat bekend staat om zijn durf en vernieuwingsdrang. Hij liet zich voor Pixel inspireren door het onderscheid tussen de reële en digitale werkelijkheid. De moderne mens wordt voortdurend blootgesteld aan bewegende beelden: op smartphones, tablets, televisieschermen, reclameborden. Zij vormen een onlosmakelijk deel van ons dagelijks bestaan. In Pixel gaat Merzouki nog een stap verder: hij heeft het volledige bestaan gedigitaliseerd.

Daarvoor zocht hij de samenwerking met het tweetal Adrien M/Claire B. Al meer dan tien jaar legt dit kunstenaarsduo zich toe op het integreren van technologie in de podiumkunsten. Voor Pixel creëerden zij een virtuele wereld die zowel het decor van de voorstelling vormt, als een aanvulling op de bewegingen van de dansers. Er is een aanhoudende stroom van actie en reactie tussen de dansers en hun digitale omgeving. Soms lijken hun bewegingen vloeibaar, dan weer geautomatiseerd: met versnellingen, vertragingen en achterwaartse bewegingen.

Pixel past in de traditie van Cultuurcentrum Hasselt om voorstellingen op het podium te brengen die gebruik maken van multimedia, sinds 2012 onder de noemer Sound+Vision. Binnenkort komt daar het initiatief IMPACT bij. Deze samenwerking, onder meer met Theater aan het Vrijthof en Théâtre de Liège, onderzoekt de invloed van nieuwe technologieën op de (podium)kunsten.

Foto Dan Aucante

Pixel is op 10 mei te zien in Cultuurcentrum Hasselt. www.cch.be