In april overleed kunstenaar Ruud Beerens, een markante en innemende persoonlijkheid die vanaf de vroege jaren zeventig de underground scene in Maastricht en de Euregio inkleurde met zijn veelzijdige werk en tegendraadse initiatieven. In zijn laatste solotentoonstelling, in 2021 in het Bonnefanten, toonden we onder meer de neonsculptuur FietsenRudy. Deze hing ooit in de door hem geïnitieerde gelijknamige kunstruimte aan de Rechtstraat in Maastricht, werd daarna in de collectie van het Bonnefanten opgenomen en is momenteel als bruikleen te zien in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag.

Tijdens onze laatste ontmoeting in het hospice mocht ik hem verrassen met de catalogus van die Eerste Kamerexpositie. Het gesprek ging vervolgens al snel over muziek, een gedeelde passie, in het bijzonder over mijn herinneringen aan de feestjes waar Rudy optrad als diskjockey en aan de vintage platenspelers en versterkers die hij daarbij gebruikte. We waren het erover eens dat er niks gaat boven het analoge geluid van een elpee die wordt afgespeeld op een grammofoon met ingebouwde buizenversterker.

We waren het erover eens: niets gaat boven het analoge geluid van een elpee

Uit nostalgische overwegingen had ik zelf eind vorig jaar via marktplaats de elpee The Specials weer aangeschaft, het debuutalbum uit 1979 van de gelijknamige ska-band, met daarop het openingsnummer A Message to You Rudy. Het zal niet verbazen dat Rudy een fan was, zoals ook bleek toen hij daags na het overlijden van zanger Terry Hall in december 2022 een pyrografisch portret van de musicus op Facebook plaatste. 

Met zijn eigen naderende dood in het vooruitzicht had Ruud het idee gekregen voor een hommage aan Terry Hall, een laatste kunstwerk dat uiteindelijk een dag na zijn overlijden werd gerealiseerd als performance tijdens de Museumnacht 2023. Bevriende kunstenaar Chris Ripken voorzag de gedemonteerde motorkap en deur van Ruuds Ford Capri met een snijbrander van de teksten A Message for Rudy en A Message to Terry Hall. Op de autodeur staat groot het getal 63 geschilderd, de leeftijd waarop Terry Hall overleed. 

Terwijl ik naar de performance stond te kijken dacht ik aan de regels van het laatste nummer van de elpee van The Specials: ‘Curtain has fallen, now you’re on your own, I won’t return, forever you will wait.’


Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.