Heeft u ook zo’n zuinige, milieubewuste auto zonder wegenbelasting? Da’s dan jammer, u wordt namelijk bedrogen. Het ding verbruikt meer dan in de folder staat, de CO2-uitstoot is hoger dan de tests doen vermoeden en die wegenbelasting komt over een jaar of twee heus wel weer terug.

Zijn we nu verrast? Welnee. De mens wil nu eenmaal bedrogen worden, zei Gaius Petronius al in de eerste eeuw na Christus. Hij kon het weten. Als vriendje van Nero werd hij na valse beschuldigingen gedwongen tot zelfmoord, niet nadat hij in een fijn epistel de wandaden van de keizer op een rijtje had gezet.

Dat verhaal heb ik natuurlijk niet kapot gecheckt. Nergens worden we meer besodemieterd dan in de literatuur en in de geschiedenis. Heerlijke vakken waren dat, op school.

Enfin, die Romeinen reden nog niet eens auto, toch werden ze van alle kanten genaaid. Door elkaar, wel te verstaan. Want de mens is de mens een wolf, we nemen elkaar graag tot prooi. Soms is dat tamelijk onschuldig. Door te weinig alcohol in het bier te mengen (Budweiser), door te weinig koffie in de Senseo-pads te stoppen (Douwe Egberts), of door dood paard in de lasagne te vermalen, in plaats van dood rund (Bulgaren).

Nu kun je wel zeggen dat Budweiser toch al smaakte naar paardenpis, Senseo niet veel meer is dan op kleur gebracht spoelwater, en voorverpakte lasagne alleen wordt gekocht door breindoden, maar als een tekst op een verpakking al niet klopt, wie kun je dan nog wél geloven?

Het is immers fijn als we op elkaar kunnen vertrouwen. En wanneer we een keer over de schreef gaan, biechten we dat gewoon op, net zoals gedrogeerde wielrenners dat doen. We kijken dit weekend toch ook weer allemaal naar Milaan-San Remo?

Ja, we worden graag bedrogen. Door de hypotheekmaffia bijvoorbeeld, een door de  overheid zwaar gesubsidieerde samenzwering van bouwwereld, projectontwikkelaars en banken. Daarmee heeft Nederland de grootste staatsschuld van de hele EU en ver daarbuiten opgebouwd, alle waarschuwingen van verstandige mensen ten spijt.

En wij, die te hoge hypotheken namen op onze te duur ingeschaalde huizen, maakten gretig deel uit van de zwendel. Je wil toch geen dief zijn van je eigen portemonnee? Voor die wijsheid is geen Romeinse denker nodig, daar volstaat simpele Mokumse logica.

Intussen roept meneer Teulings van het CPB dat schuldenstaat Nederland zich kapot bezuinigt. Meneer Knot van de Nederlandsche Bank daarentegen vindt dat de broekriem volgend jaar nog een gaatje verder dicht kan. En de nieuwe paus blijkt in de jaren zeventig te hebben geheuld met de moordenaarskliek van Videla. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

De paus ontkent. Wij weten inmiddels beter. Alleen wie gelooft, kan bedrogen worden.

WIDO SMEETS