“Op mijn twaalfde werkte ik al als vrijwilliger in de culturele sector in Maastricht. Ik hing vaak rond in de Bankastraat, in de oude Muziekgieterij. Bij M2Live in het Bonnefantenmuseum heb ik van alles gedaan, van junior rondleider tot stagemanager. Maar ook voor festival Bruis en Festival Jong. In mijn eindexamenjaar had ik mijn eerste echte klus: de tentoonstelling Out of Storage van Marres in de Timmerfabriek.

Ik móest gewoon naar de kunstacademie. Mijn moeder heeft hier ook gezeten. Door dat vrijwilligerswerk heb ik stapje voor stapje het culturele veld leren kennen. Ik weet hoe fijn het is om voor een groep te staan en iets te vertellen over kunst en cultuur.

Na deze opleiding voel ik me echt docent beeldende kunst en vormgeving. Ik ben absoluut geen kunstenaar, maar ik ben wel heel goed in het begeleiden van kunstenaars. Dat kunnen trouwens ook kinderen zijn. Ik wil ze laten zien dat kunst heel leuk is. Het voelt heel natuurlijk dat dit mijn werk zal worden. Maar ik wil me ook blijven inzetten voor de gemeenschap. Er is ontzettend veel te doen in deze stad maar ik mis de levendigheid een beetje. Misschien ga ik mijn vader wel achterna en sluit ik me aan bij een politieke partij.

Mijn stage bij cultuurhuis Schunck in Heerlen heb ik nog een hele tijd kunnen rekken. De laatste stage was in het Bonnefantencollege in Maastricht, een middelbare school. Ik ging er met pijn in het hart weg. Het lukte me om mijn enthousiasme over te dragen op de leerlingen. Ik wil kunst en cultuur heel graag toegankelijker maken voor kinderen. Toch wil ik vooral eerst les geven, de rest is ambitie.”

Rosa Van der Flier, (Maastricht, 1993), Fine Art and Design in Education Maastricht – Fade