Kunstenares Mirjam van Tilburg (1980) maakt voor Glocal Affairs nieuw werk op locatie. In Roermond, om precies te zijn, in het Designer Outlet Centre en het Stedelijk Museum.
Bij het creëren van haar werk vertrekt Van Tilburg meestal vanuit een plek of locatie. Gevraagd voor Glocal Affairs stond voor haar meteen vast dat er een relatie moest zijn met Roermond, de plaats waar ze opgroeide. “Ik denk dat het voor het grote publiek vooral interessant is om te zien hoe kunstenaars reageren op lokale situaties.”
In het project ‘Looplijn’ komen lokale en globale elementen samen. Van Tilburg nam de geschiedenis van de Ernst Casimirkazerne in Roermond als uitgangspunt. Gebouwd in 1939 doet de kazerne dienst als onderkomen voor achtereenvolgens Nederlandse, Duitse en Amerikaanse soldaten. Van 1951 tot 1963 verblijven Molukse gezinnen in de barakken op kamp Maashaven. Na de overname door de gemeente Roermond worden er vanaf 1992 vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië gehuisvest. En nu is het een shopparadijs waar voornamelijk Duitsers en Belgen op afkomen.
“De Ernst Casimirkazerne is altijd een plek geweest voor grote groepen mensen. Wat mij daarbij fascineert, is het contrast tussen de verschillende bestemmingen. Op de plek waar jarenlang militairen hebben gezeten, wonen later mensen die de militairen in hun land juist zijn ontvlucht. En net zo groot is het contrast tussen deze vluchtelingen en de 2,5 miljoen bezoekers die nu jaarlijks op koopjes komen jagen in het Designer Outlet.”
Van Tilburg zocht werknemers van het winkelcentrum en voormalige bewoners op om ze te interviewen. Op basis daarvan maakte ze een ‘guided tour ‘ in het Designer Outlet, waar bezoekers gedurende november (tijdens Glocal Affairs) aan kunnen deelnemen. “Geen historische rondleiding, maar een tour die op een beeldende manier een indruk geeft van hoe het gebouw bewoond is geweest. Inclusief anekdotes en uitleg over wie wat waar deed.”
In het Stedelijk Museum is de hele maand november een presentatie te zien van het project.
‘Looplijn’ brengt heden en verleden van de Roermondse kazerne bij elkaar en verwijst zo naar de thematiek van Glocal Affairs. Van Tilburg: “Soms ging de interactie met de bewoners van de kazerne en de lokale bevolking goed, soms minder goed. Bij elke bestemming van deze plek was een spanning tussen plaatselijke en internationale elementen, waarbij het nationale aspect eigenlijk wordt overgeslagen.”