Parkstad Limburgprijs
De vierde aflevering van de Parkstad Limburg Prijs 2008 is gewonnen door kunstenaar Caroline Coolen (Bree, 1975) die woont en werkt in het Belgisch-Limburgse Sint-Truiden. Ze maakt beelden en tekeningen. Ze kreeg een geldbedrag van tienduizend euro.

Expeditie Zuid in Heerlen
Na Maastricht (Toneelstad Festival 11 t/m 17 mei) krijgt ook Heerlen een nieuw toneelfestival. Van 12 tot en met 15 juni 2008 strijkt toneelgroep Zuidelijk Toneel er neer met tien voorstellingen die plaatsvinden in het theater, Glaspaleis en op locaties in de stad. De voorstellingen gaan over een wereld op drift en het utopische verlangen van mensen om in een nieuwe wereld je geluk te vinden. Dit Festival Utopia fungeert als opmaat naar de festivals die het Zuidelijk Toneel vanaf 2009 jaarlijks gaat organiseren in Heerlen. Deze samenwerking tussen ZT en de Parkstad Limburg Theaters heet Expeditie Zuid.
Voor Festival Utopia wil ZT voor honderd inwoners van Parkstad een passe partout beschikbaar stellen waarmee ze alle tien voorstellingen kunnen bezoeken, maar ook achter de schermen mogen kijken en in het theatercafé napraten met acteurs, regisseurs en schrijvers.
Tien van deze passe partouts zijn exclusief voor lezers van Zuiderlucht. Meld u met naam, adres, email en telefoonnummer aan bij Arthur Kneepkens via arthur.kneepkens@hzt.nl of 040 2333633. Zie ook www.hzt.nl/utopia.

Boekje Peutzlezing
De Peutzlezing 2007 van architect Hubert-Jan Henket is in boekvorm verschenen. De in Heerlen geboren Henket keek in de lezing, gehouden op 3 oktober, op memorabele wijze terug op het (modernistische) verleden van zijn geboortestad, waar begin vorige eeuw de basis werd gelegd voor de Nederlandse mijnindustrie.
De uitgave is à vijf euro verkrijgbaar aan de balie van het Glaspaleis in Heerlen. Voor hetzelfde bedrag zijn ook eerdere lezingen van Wim van den Bergh en Bob van Reeth beschikbaar. Aan de uitgave van de lezing van Jo Coenen uit 2006 wordt nog gewerkt. De Peutzlezing is een initiatief van de Vrienden van het Vitruvianum.

Triënnale Hasselt
De tweede Triënnale van Hasselt heeft als titel Super!Stories. Waar de eerste editie in 2006 zich richtte op crossovers tussen de kunstdisciplines, gaat deze aflevering juist over de verkoeling die zich tussen de genres aftekent. Volgens de organisatie trekken beeldende kunst, design en mode, de drie pijlers van de manifestatie, zich met hun eigen formules weer terug in hun eigen laboratoria. De triënnale wordt gehouden van 7 februari tot en met 11 mei 2009. Curator is de Nederlander Joost Flinterman, die in 2005 al een tentoonstelling maakte voor Z33 in Hasselt. In 2006 was de artistieke leiding ook al in handen van een Nederlander: de uit Maastricht afkomstige curator Edith Doove.