Kunstwerk met APK

Omdat één van de kunstwerken een nieuwe startmotor moest hebben, tref ik de kunstenaar zelf bij mijn bezoek aan Galerie Petra Nostheide-Eÿcke. Olaf Mooij (Rotterdam, 1958) heeft zijn Braincar juist geparkeerd naast een Trabant met hanenkam. Het is, zoals de titel doet vermoeden, een auto met een goed stel hersens. De achterste helft van de grote Amerikaanse Ford is vrijwel geheel vervangen door een polyester structuur in de vorm van een menselijk brein. Overdag raast de Braincar over de weg, ’s nachts verschijnen op het oppervlak van de grijze massa lichtflitsen, kleureffecten, flarden van landschappen, mensen, gebeurtenissen. De hersenauto verwerkt zijn indrukken, hij maalt, hij droomt, net als wij. “En hij is ook weer door de APK”, zegt Mooij tevreden.

Binnen in de galerie blijkt dat bijna het hele oeuvre van Olaf Mooij om auto’s draait. Een blikvanger is een gloednieuwe Mini met een hip zwart kapsel. Op sokkels staan modelauto’s met krullen, rasta’s en grijze slierhaartjes. Een rode speelgoedlimousine met een weelderige donkere paardenstaart doet, verticaal aan de muur gehangen, denken een mysterieuze oosterse schone.

Auto’s worden zorgvuldig uitgezocht op uiterlijk en prestaties, ze zijn statussymbool en huisvriend, bron van stress, rustpunt na een drukke werkdag. Je hoeft geen autogek te zijn om de trouwe vierwieler menselijke trekken toe te dichten. Olaf Mooij voert deze gedachte tot in het absurde door. Voor de hand liggende, enigszins vermoeiende kritiek op de consumptiemaatschappij ligt op de loer, maar daar lijkt het Mooij toch niet in eerste instantie om begonnen te zijn. Daarvoor is zijn werk te lichtvoetig. “Maar ik wil ook niet alleen als auto-pimper bekend komen te staan”, voegt hij er onmiddellijk aan toe. “Daarom probeer ik de laatste tijd de hele levenscyclus van de auto in beeld te brengen.” In Kaldenkirchen zijn dan ook auto-eieren, auto-embryo’s en zelfs Siamese auto-tweelingen te zien. Een door het leven getekende autohuid ligt op de grond uitgespreid om ons te herinneren aan ouderdom en sterfelijkheid.

Galerie Petra Nostheide-Eÿcke is gevestigd in een voormalige drukkerij in Nettetal-Kaldenkirchen, net over de grens bij Venlo. De galerie bestaat pas twee jaar en heeft een ambitieus programma waarin opvallend veel Nederlandse kunstenaars figureren. Later dit jaar zal bijvoorbeeld Rob Scholte in Nettetal exposeren.

Olaf Mooij, ‘What is on a man’s mind 2’, tot 24 mei in Galerie Petra Nostheide-Eÿcke, Nettetal, Duitsland, www.galerie-nostheide-eycke.de. Werk van Mooij is vanaf juni te zien in Odapark – Centrum voor Hedendaagse Kunst in Venray, www.odapark.nl.

Afbeelding: zie CD. Wat mij betreft Bild 06 (zaaloverzicht) of Bild 07 (‘Punk Trabbi’).