Deze zomer vindt in Galerie REM in Jabeek een inval van Italiaanse kunstenaars plaats. Ze komen voor de tentoonstelling Scambio d’arte – uitwisseling van kunst dus. De nadruk op ambachtelijkheid en techniek geeft hun werk een klassieke uitstraling die we in Nederland niet vaak zien.

Het werk van de zes Italiaanse kunstenaars is ogenschijnlijk zeer divers. Wat ze verbindt, is een grote liefde voor de techniek. Zo maakt Angelo Brugnera marmersculpturen die het weerbarstige materiaal waarvan ze gemaakt zijn lijken te ontkennen. Fragmenten van menselijke figuren lossen op in dunne, elegante curven, alsof ze verwaaien in de wind. De aquarellen van Sergio Macchioli zijn laag voor laag opgezet, waardoor het contrast tussen verzadigde kleuren en heldere passages tot het uiterste wordt opgevoerd. Zijn bloemen en architectuurfragmenten baden in een onaards licht. Ook Giovanni Carpentieri stapelt laag op laag, maar dan in acrylverf. Hij komt ermee tot intense kleuren, die ruimte suggereren. Carpentieri schijnt ook piloot te zijn, maar zijn abstracte composities zijn toch vooral spiritueel bedoeld.
De verbluffende technische beheersing springt misschien wel het meest in het oog bij de gouden sieraden en objecten van Andrea Cagnetti. Hij heeft een oude, Etruskische filigraantechniek gereconstrueerd en is daardoor in staat zijn decoraties op te bouwen uit werkelijk minuscule bolletjes en vlechtwerk. Net als de techniek gaat zijn vormentaal terug op voorbeelden uit de oudheid.
Filippo Centenari houdt zich bezig met meer hedendaagse technieken: foto, video en computerbewerking. Het resultaat zijn installaties en grote, collage-achtige composities waar ook in zijn geval de virtuositeit vanaf straalt.
Een buitenbeentje is tenslotte Vittorio Fava. Ook hij weet technisch gezien heel goed wat hij doet, maar zijn onnavolgbare boekjes, ladenkastjes en andere objecten geven in de eerste plaats blijk van een ongebreidelde fantasie, een speelsheid die je eerlijk gezegd wel eens mist bij zijn collega’s.
Het is allemaal prachtig, het werk in Jabeek. Het is met bewonderenswaardig vakmanschap gemaakt, het wortelt in eerbiedwaardige tradities, maar de vraag dringt zich toch op: gaat het ook ergens over? “De nadruk ligt tegenwoordig sterk op het idee, het concept achter de kunst”, zegt Jos Ramakers van Galerie REM. “De technische uitvoering is minder belangrijk geworden. Dat geldt zeker voor de huidige museale kunst. Daar heb ik geen bezwaar tegen, maar het vereist veel voorkennis. Ik probeer “boven-de-bank-kunst” te brengen, maar dan wel hele goede.”
In die opzet is Scambio d’Arte zeker geslaagd.

Scambio d’Arte III, van 12 augustus tot 2 september 2007 in Galerie REM, Jabeek. www.galerierem.nl