Een bontjas blijkt van dichtbij een binnenstebuiten gekeerde jas van jacquard, met daarop de beeltenissen van beroemdheden als Snoop Dog en Kim Kardashian. Waarom deze twee? Omdat ze nog steeds bont dragen. 

Hoe gaan we om met flora en fauna aan de rand van de klimatologische afgrond, vraagt Museum Arnhem zich af in de expositie Ten Minste Houdbaar Tot. De vraag hoe lang de aarde voor de mensen nog leefbaar is, wordt opgeworpen vanuit verschillende perspectieven.

Kan kunst verandering brengen in onze omgang met de planeet? Ten Minste Houdbaar Tot toont Science Fiction Postcards van Stéphanie Roland, zwarte ansichtkaarten op rij in blankhouten rekken. Als je ze oppakt en tegen een warmtepaneel houdt, verschijnt er een afbeelding van een eiland, ergens ter wereld, dat (bijna) verdwenen is door de stijgende zeespiegel. Het schrikbeeld dat we binnen afzienbare tijd klimaatvluchtelingen worden, doemt op in de palm van je hand. 

Stéphanie Roland, Science Fiction Postcards

Ten Minste Houdbaar Tot bevat meer dan 200 kunstwerken uit de museumcollectie, aangevuld met bruiklenen en nieuw werk in opdracht; ze worden geacht nieuwe gezichtspunten aan de collectie toe te voegen. Sieraden, een belangrijk onderdeel in de Arnhemse collectie, worden als autonome werken gepresenteerd naast bijvoorbeeld schilderijen. Soms levert zo’n combinatie een bijna hallucinerende ervaring op. Een bloemstilleven van Raoul Hynckes uit 1927 naast een broche van Lucy Sarneel lijken contrasterende dimensies die in compositie vrijwel gelijk zijn. Hier zijn sieraden meer dan mooimakers van het lichaam, het zijn geleiders van energie.

Boven alles laat de expositie zien hoe belangrijk de natuur is. Sinds de verbouwing en uitbreiding is Museum Arnhem daarvoor een uitgelezen plek. De ruimtes in Ten Minste Houdbaar Tot zijn afwisselend tjokvol met kunst dan wel bewust leeg gelaten, om de ogen naar buiten te leiden: kijk, hoe prachtig de natuur is! Tegelijkertijd maakt het je bewust van de krachtige architectuur van dit van binnen en buiten vernieuwde museum.  

Het is onwaarschijnlijk dat kunst de uitputting van de aarde kan tegenhouden. Ze kan wel, zoals hier, op een spectaculaire wijze laten zien waarom dat zo verschrikkelijk zonde is. 

Ten Minste Houdbaar Tot. Van 13.5 t/m 9.1 in Museum Arnhem. museumarnhem.nl