Stel dat we koken echt een kunst zouden vinden. Dan richtten we in elke provincie een hogeschool voor culinaire kunsten op – en in de Randstad nog een paar extra. Getalenteerde jongeren zouden zich in groten getale aanmelden. Ze werden gedreven door de overtuiging dat ze alleen in de keuken helemaal zichzelf konden worden. 

Na hun afstuderen gingen ze aan het werk, ook als er niemand kwam eten. In de loop der tijd stapelden de vrieskisten zich op, vol met bezielde gerechten. Tot ze bijna ongemerkt overleden: old cooks never die, they simply fade away. Dan kwamen familie en vrienden aan de beurt. Wat konden ze doen met de afgeladen keuken en de diepvries nalatenschap?

Was er misschien een restaurant geïnteresseerd, of een maaltijdservice? Of desnoods een voedselbank? Kon de overheid niet helpen, want het ging toch om erfgoed? Iedereen wist toch dat je culinaire kunstwerken niet weg kon gooien? Dat was je reinste heiligschennis. 

Deze gedachten bekropen me bij de dood van Hubert Leyendeckers, eind vorig jaar. Hij werd in 1930 geboren in Weert, volgde zijn opleiding aan de Academie St. Joost en de Jan van Eyck Academie. Omdat Hubert verder wilde studeren aan de Amsterdamse Rijksacademie, maakte hij samen met zijn vader een afspraak met de directeur, professor Niek Vroom. Ze moesten zo lang wachten dat ze zonder hem gesproken te hebben weer naar huis gingen.

In 2017 stuurde Hubert me een brief, omdat er iets in de krant stond over ons museum: ‘Bij deze nodig ik u uit een bezoek te brengen op mijn atelier.’ Dat was een klein woonhuis, een wonderlijk universum van installaties, objecten, grafiek, tekeningen en beschilderde houten schijven. Ik raakte onder de indruk en gaf zijn werk een centrale plaats in de tentoonstelling True Beauty.

Het is onmogelijk om de verbeeldingswereld van Hubert Leyendeckers te behouden. Daarvoor is zijn oeuvre te veelomvattend en te onbekend. Ik hoop dat in elk geval zijn tekeningen in een particuliere of publieke collectie belanden. Ze zijn de sprankelende getuigen van een onvervuld verlangen om gezien te worden.

Bekijk hier een filmpje over Hubert Leyendeckers: https://vimeo.com/259317893


Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.