In haar voorstelling Great Apes of the West Coast die tijdens Cultura Nova haar Nederlandse première beleeft, nodigt Princess Bangura het publiek uit om mee op reis te gaan naar haar West-Afrikaanse roots. ‘Ik wil dat mijn werk je raakt als mens.’ 

Het concept voor de solovoorstelling Great Apes of the West Coast schreef Princess Isatu Hassan Bangura (Sierra Leone, 1996) tijdens haar afstuderen als performer aan de Toneelacademie Maastricht in 2021. ‘Talentplatform VIA ZUID ondersteunde mijn plan vanaf het begin, later kwamen ook NTGent en Likeminds erbij. Ik ben dankbaar dat ik de kans kreeg me te laten adviseren door de top van het vak.’ 

Voor Great Apes of the West Coast daalde Bangura af in haar verleden. Ze ontvluchtte op haar dertiende Sierra Leone en kwam naar Nederland. ‘Deze voorstelling is een viering van de West-Afrikaanse cultuur die ik ken én die ik mis. Zowel ikzelf als mijn vrouwelijke voorouders komen erin terug, maar wel op een fluïde manier. Ik ben in mijn oude dagboeken gedoken en heb met mijn ouders gesproken over de vrouwen in mijn familie, de oorlog in Sierra Leone en hun geloof; mijn vader is moslim en mijn moeder christen. Er kwamen veel interessante dingen naar boven die mij inspireerden bij het schrijven en het creëren van bewegingen.’

Princess Bangura. foto Gilles Njaheut

In januari ging Great Apes of the West Coast in première bij NTGent, tijdens Cultura Nova is de Nederlandse première. ‘Deze voorstelling was ontzettend intens om te maken. Ik was aan het schrijven, maken en spelen tegelijk. Hoewel ik in de tussentijd ook allerlei andere projecten heb gedaan, voelde het alsof ik hiermee voor het eerst internationaal naar buiten kwam als maker. Daardoor had ik het gevoel dat het niet mocht mislukken. Op een gegeven moment werd de druk echter te hoog. Toen heb ik met mijn dramaturg en performancecoach afgesproken dat we verder zouden repeteren met het idee dat we de slechtste voorstelling ooit gingen maken. Dat werkte. Het spelplezier kwam terug en ik kon weer genieten van het maakproces.’ 

Bangura weet honderd procent zeker dat theater maken is wat ze wil doen in haar leven. ‘Ik wil daarbij niet bezig zijn met regels of systemen die ik moet doorbreken. Ik wil gewoon maken. Mijn werk wordt niet alleen geïnspireerd door mijn West-Afrikaanse cultuur – de muziek, dans, de kleuren -, maar bijvoorbeeld ook door sciencefiction, comics en meer. Met Great Apes of the West Coast deconstrueer ik het idee van een vaste identiteit. Ik leef, zing, dans en vertel en laat zien hoe ik ben gekomen waar ik nu ben.’

De Nederlandse première van Great Apes of the West Coast is tijdens festival Cultura Nova, op 31 augustus om 20.30 uur in Theater Heerlen. Daarna volgt een tournee door België, Nederland, Frankrijk en Italië. viazuid.com 


Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.