Ondanks de regenachtige lente waagden we ons Het Kanaal over. Zuid-Engeland, het dak van onze tweezitter bijna permanent omlaag, bleek een goede keuze. Veel smalle weggetjes, waar links rijden veelal links passeren betekent, eindigden in een havenplaatsje aan de monding van de rivier Dart.
Slenterend door Dartmouth belandden we in de wereld van Simon Drew. Alle muren behangen met handgetekende kaarten, spotprenten en cartoons. Verscholen in een hoek een kleine tekentafel met daarachter een bebrilde, bebaarde tekenaar op leeftijd. Simon zelf, ook ruim vertegenwoordigd in musea en galeries, zo bleek later. Nu druk met het maken van zijn jaarlijkse kersteditie voor weekblad The Spectator.
Eigenzinninge onzinverzen, AI zou er geen raad mee weten
We raakten aan de praat over zijn inspiratie, in zijn woorden ‘useless information’. Voor de in wording zijnde X-mas puzzle challenge gaf hij twee voorbeelden. De tweede naam van Donald Trumps vader was ‘Christ’ (in het Engels een andere uitspraak en betekenis dan in het Duits), en de oorspronkelijke Duitse familienaam van de Trumps was Drumpf, een geslacht van slagwerkers.
Met de aanstaande AI-expo in ons museum kwamen bij mij een aantal vragen op. In de hedendaagse stortvloed van informatie wordt AI gepresenteerd als onze assistent, onze levenslijn. Maar is AI getraind om onderscheid te maken tussen nutteloze en nuttige informatie? Wie bepaalt wat voor mij (on)nuttig is, en voor u wellicht niet? Kunnen Simons geïllustreerde onzinverzen met een eigenzinnige kijk op de wereld wel door AI op de juiste wijze worden geïnterpreteerd?
Overigens ben ik vergeten te vragen of hij zijn achternaam aangepast heeft aan zijn talent of dat hij afstamt van een lange lijn van tekenende voorouders. Of is dit nutteloze informatie?
Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.