AMSTERDAM
Bruce Nauman heeft het kunstbegrip sinds de jaren zestig aan alle kanten opgerekt. Hij werkte in diverse media want een idee kan bij Nauman op allerlei manieren gestalte krijgen – als een neon sculptuur, een geluid, een video of een interactie. Het Stedelijk toont in samenwerking met Tate Modern een groot overzicht van vijftig jaar werk van Nauman.
Bruce Nauman. T/m 24 oktober in Stedelijk Museum. stedelijk.nl

BERLIJN
Veiligheidsmaatregelen en gevarenpreventie horen bij ons dagelijks leven, ook buiten corona. Als maar niets kapotgaat! In kunst, literatuur en filosofie betekent vernietiging echter niet altijd het einde, maar de opmaat naar iets nieuws. De tentoonstelling Ende Neu met het werk van acht internationale kunstenaars richt de focus op het productieve potentieel van destructieve krachten.
Ende Neu. T/m 6 februari in KINDL. kindl-berlin.de

BRUSSEL
Twee keer David Hockney in Bozar: Een selectie van meer dan tachtig werken uit de Tate collectie die de hele carrière van de kunstenaar overspant en een reeks hedendaagse werken die Hockney in Normandië op zijn IPad ‘schilderde’. Hockney hield hierin het verloop van de lente tijdens de eerste lockdown vast, onder het motto ‘Do remember they can’t cancel the spring.’
David Hockney, Werken uit de Tate Collectie 1954-2017 & De komst van de Lente, Normandië, 2020. Van 3 oktober t/m 23 januari in Bozar. bozar.be

DEN HAAG
Aan de hand van drie fasen (18de, 19de, en 20ste eeuw) vertelt Kunstmuseum Den Haag de geschiedenis van zijn modecollectie. Alleen, dit keer dan met het oogmerk op de buiten-Europese invloeden op deze grotendeels West-Europese collectie. Ten voorschijn komen ‘mooie, maar ook pijnlijke verhalen’, schrijven de tentoonstellingsmakers.
Global Wardrobe. Van 9 oktober t/m 16 januari in Kunstmuseum Den Haag. kunstmuseum.nl

Kara Walker, ‘merica 2016, 2018, uit de serie met 38 werken The Gross Clinician Presents: Pater Gravidam, 56,52 x 76,2 cm. Kunstmuseum Basel, Kupferstichkabinett © Kara Walker

FRANKFURT
Voor deze tentoonstelling in museum Schirn opent de Amerikaanse kunstenares Kara Walker voor het eerst haar uitgebreide archief met tekeningen en toont ze meer dan 650 werken en een selectie van haar films. Centraal staat het feit dat Walker op papier werkt dat met een verscheidenheid aan stijlen, technieken en referenties bewerkt. Met radicale openheid en een drastische beeldtaal schudt Walker meedogenloos historische beelden door elkaar en thematiseert ​​racisme en seksueel geweld.
Kara Walker. A Black Hole Is Everything a Star Longs to Be. Van 15 oktober t/m 16 januari in Schirn. schirn.de

LONDEN
‘De vrolijkste kunsttentoonstelling ter wereld is terug’ schrijft de Royal Academy over haar eigen expositie. Yinka Shonibare selecteerde samen met enkele kunstenaars meer dan 1.000 objecten onder het thema ‘Reclaiming Magic’. Voor deze jaarlijkse presentatie van hedendaagse kunst en architectuur kan iedereen werk insturen, van nieuwkomer tot gevestigd kunstenaar.
Summer Exhibition 2021. T/m 2 januari in Royal Academy. royalacademy.org

Tate Modern toont een groot retrospectief van Sophie Taeuber-Arp (1889-1943). De Zwitserse schilder en beeldhouwer was één van de protagonisten van het dadaïsme. Zij combineerde ambachtelijke technieken met modernistische abstractie.
Sophie Taeuber Arp. T/m 17 oktober in Tate Modern. tate.org.uk

NEUSS
In de Skulpturenhalle van de Thomas Schütte Stiftung exposeert een kunstenares die met de traditionele opvatting van het genre breekt: Cristina Iglesias (San Sebastian, 1956) creëert met haar sculpturen ruimtes en passages en bedient zich hierbij soms ook van fictieve en vloeibare elementen. De wanden Historia Natural y Moral de las Indias zijn geïnspireerd op Moorse architectuur.
Cristina Iglesias. T/m 12 december in de Skulpturenhalle van de Thomas Schütte Stiftung. thomas-schuette-stiftung.de

NOORDRIJN-WESTFALEN
Joseph Beuys was een activist, kunstenaar en visionair die de 20ste  eeuwse kunst veranderde. Zijn invloed reikte ver en, in tijd, tot de dag van vandaag. Op 12 mei zou hij honderd zijn geworden, reden voor tal van instellingen in zijn geboorteland Noordrijn-Westfalen om hem te eren met exposities, concerten en zelfs een fietsroute.
beuys2021.de | nrw-tourismus.com/beuys

PARIJS
Toen het fotoarchief van deze Amerikaanse kinderjuffrouw vlak naar haar dood werd ontdekt maakte het algauw furore. Vivian Maier (1926-2009) bleek met haar camera op grandioze manier een stuk Amerikaanse geschiedenis te hebben vastgelegd. Haar opnames uit New York en Chicago weerspiegelen een periode van grote sociale en economische veranderingen.
Vivian Maier. T/m 16 januari in Musée du Luxembourg. museeduluxembourg.fr

ROME
Voor het eerst is het buitengewone huis van futurist Giacomo Balla in Rome te bezichtigen. In dertig jaar toverde Giacomo Balla (1871-1958) het hele familiehuis om tot een waar kunstwerk, met beschilderde muren en meubels, versierde gebruiksvoorwerpen en talloze schilderijen en sculpturen. In museum MAXXI is een begeleidende expositie over Balla te zien.
Casa Balla. T/m 21 november in Casa Balla en in MAXXI. maxxi.art

VENETIË
De Nederlandse bijdrage aan de architectuurbiennale in Venetië is een pleidooi tegen monocultuur. Volgens de makers is meerstemmigheid de voorwaarde voor een rechtvaardige samenleving en haar steden.
Who is We? Van 22 mei t/m 21 november. whoiswe.hetnieuweinstituut.nl