Kunstenaar MAT VAN DER HEIJDEN reflecteert in zijn wekelijkse Bits over leven en werk.

Omdat het honderdjarige Mahlerfestival in en rond het Concertgebouw in Amsterdam door de corona-crisis niet door kon gaan, bracht NPO-radio 4 vorige week een alternatief programma ten gehore met tal van liederen, symfonieën en overig Mahler-werk.

Veel informatie ook over het leven van de componist/dirigent door ‘Mahler-fanaat’ Hans op den Boom in de 7-delige podcast “Gustav Mahler… Aangenaam” – totale duur 210 minuten.
Met die podcast heb ik me ruimschoots ondergedompeld in de wereld van deze alleskunner, al schilderend aan mijn paneeltjes op atelier. Heerlijk!

Hoewel zijn werk doordrenkt is van zware thema’s als de zin van het bestaan en de altijd aanwezige man met de zeis brengt Mahlers liefde en bewondering voor de natuur een prachtige balans in zijn oeuvre.

We fietsen op deze zonnige zondag achter Griendtsveen dwars door de Deurnsche Peel, waar enkele weken geleden zo’n slordige 800 hectares veen en bos door een verwoestende brand geheel verkoold werden achter gelaten. Wonderbaarlijk hoe nu al de eerste gifgroene grassprieten en uitrollende varens triomfantelijk dit gitzwarte maanlandschap trotseren.

Gustav Mahler, Symfonie nr.1, Deel 1; Langsam. Schleppend. Im Anfang sehr gemächlich.
Met slechts enkele noten trekt de componist me binnen vier minuten onweerstaanbaar het landschap in; alles wat zwart was, wordt onherroepelijk weer groen.

MAT VAN DER HEIJDEN

Deurnesche Peel, 17 mei 2020. foto Mat van der Heijden