Valt, buiten de rijen van de gaarkeukens of het Leger des Heils, nog wel eens het R-woord? Kan het nog, in onze tijd, een revolutie? Henk Hofland suggereert in zijn stukken herhaaldelijk dat revoluties en staatsgrepen niet alleen exclusief volksvermaak in Verweggistan zijn. Ook bij ons zal het oproer weer gaan kraaien, het zal hooguit een ander jasje dragen.

Zelf zie ik wel wat in de opstand van de belastingbetaler. Wij Nederlanders zijn brave belastingbetalers; elders in Europa beschouwt men elke taks als een uitgelezen kans de staat op te lichten. Je bent een onnozelaar als je dat níet doet. Iemand schreef eens dat Italië met de invoering van onze fiscale box 3 in één klap uit de schulden zou zijn. Ik geloof het direct.

Je hebt patsers en je hebt sukkels, citeert Ewald Engelen het duo Grijpstra en De Gier in een recensie over een boek over Nederland als  belastingparadijs. Je hoeft het boek niet te lezen om de boodschap te snappen. De sukkels, dat zijn de belastingbetalers. U en ik. Of laat ik liever alleen voor mezelf spreken, want dat moest van Margaret Thatcher. Er bestaat immers niet zoiets als een samenleving, er bestaan alleen individuen.

Iemand die nogal hoog is op het Ministerie van Financiën vertelde me eens over de mores van de fiscalisten in huis, zij die ons belastingstelsel bedenken en onderhouden. De meesten van hen worden na bewezen brille weggeplukt door het bedrijfsleven, voor een salaris dat zeker vijf keer de fooi is die ze op het ministerie kregen. Ze ontmoeten elkaar nog tijdens fiscalistencongressen in exotische oorden, en praten dan in termen van winners en losers. De winners, dat zijn zij, die naar het bedrijfsleven zijn overgestapt. De losers, dat zijn (behalve wij natuurlijk) hun op het ministerie achtergebleven collega’s.

Toen laatst de Nachtwacht het opgeknapte Rijksmuseum werd binnengereden, vroeg Maarten Schinkel zich af waarom met grote letters ING-Philips-Crown-Bankgiroloterij op de verpakking stond. Er had meneer Jansen uit Bilthoven op moeten staan, en mevrouw Van Leeuwen uit Amsterdam! Namens de belastingbetalers die samen 375 miljoen euro hebben bijgedragen voor de opknapbeurt van het museum. Daar steken die paar onnozele miljoenen van ING, Philips, Crown en de Bankgiroloterij magertjes bij af.

De toon verandert, en niet alleen in de rijen van de gaarkeukens en het Leger des Heils. Dit land is helemaal klaar met de monstermuilen van het grootkapitaal. Zoals we het gehad hebben met de slimme multinationals, inclusief de Mick Jaggers en de Bono’s en de zusjes Van Oranje, die via trustkantoortjes hun inkomsten wegsluizen tegen een belastingtarief van nul tot vijf procent. De revolutie kan niet ver zijn. Ik ben er klaar voor.

Nou ja, eerst nog even braaf het geld bijeenschrapen voor de aanslag omzetbelasting eerste kwartaal 2013. Eén dag te laat betekent boete, zo zijn hier de mores. Die losers van de belastingdienst laten zich niet piepelen.

WIDO SMEETS

WORD 1 VAN DE 1000  –  ga naar www.zuiderluchtmoetblijven.nl