Onze jongste zoon, tegenwoordig een Wener, verbleef met de feestdagen bij ons in Nederland. Samen met zijn broer, zus en aanhang besloten we deel te nemen aan een pub quiz in Eindhoven. 

Vanuit het station worstelden we ons door de weerelementen genaamd koud, guur en druilerig. Onder de paraplu bereidde ik me er al op voor wederom overtroeft te worden door de parate kennis, die ruim eerder dan de erfenis overgaat van ouder op kind. 

Met die mindset kwam ik aan op de Markt, die door zijn intense rood oranje gloed mijn aandacht trok. Ik telde minimaal 800 parasol-overkapte stoelen in dat koud, guur en druilerig weer, waarvan er slechts 100 bezet waren. Om die 100 gasten en 700 niet-gasten een beetje warmte te geven stonden ruim 200 heaters letterlijk te stralen. 

Niet de ober maar de aarde rekent met ons af

Nu net opgezocht, het laten branden van 200 heaters kost ca. 160 euro per uur. Terug naar die avond, per aanwezige gast 1,60 euro per uur. Binnen was plek genoeg voor die 100 gasten.

Bijna tien jaar geleden openden we vol ambitie een designmuseum in Kerkrade. ‘Designing the world’ en ‘design for human needs and ambition’ als boodschap, tegelijkertijd met zorg en respect voor de aarde. Zodat we als mensen ook een plek blijven behouden op deze planeet. Het designmuseum heeft het niet gehaald. Wellicht appelleerde onze boodschap voor bezoekers te veel aan ratio in plaats van emotie, wie zal het zeggen. 

Staand in die rood-oranje gloed besefte ik, we hebben als mensheid nog een hele weg te gaan. Of wellicht niet, als we tegen beter weten in midden in de winter op een verwarmd terras willen zitten. Dan rekent niet de ober maar de aarde met ons af. Ik ging snel naar binnen, hopelijk waren er bij de pub quiz vragen waar ik wel een antwoord op had.


Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.