In mijn tienerjaren heb ik veel getennist. Niet onverdienstelijk, al zeg ik het zelf. 

Het was de tijd van de legendarische meervoudige kampioenen Björn Borg, Jimmy Connors en John McEnroe. Laatstgenoemde was berucht vanwege zijn temperament, dat hem regelmatig in aanvaring bracht met de scheidsrechter en de inspiratie vormde voor de satirische top-veertig hit Chalk Dust – The Umpire Strikes Back. De songtekst bevat letterlijke uitspraken die McEnroe tijdens zijn wedstrijden deed, zoals ‘The ball is in, everyone could see that the ball is in’, en ‘I was talking to myself’, een verontschuldiging die hij gebruikte wanneer een scheidsrechter hem aansprak op zijn onbehoorlijke gedrag. 

Anders dan bovengenoemde coryfeeën heb ik nooit de ambitie gehad om van tennissen mijn beroep te maken, en inmiddels is het alweer meer dan vijftien jaar geleden dat ik voor het laatst een racket in mij handen heb gehad, maar de passie voor het spel is altijd gebleven. 

Ik schudde de hand die ik zo vaak op tv het racket had zien vasthouden

Mijn professionele route werd de kunst en die bracht me onlangs ook weer naar de beurs TEFAF, waar de Happy Few van professionele en private verzamelaars de previewdagen mochten bezoeken. 

Niets vermoedend belandde ik tijdens mijn rondgang op een kruispunt van kunst en tennis, dat zich aandiende in de stand van een Antwerpse galeriehouder, een oude bekende, die voor de gelegenheid een pet droeg met daarop de tekst ‘Art x Tennis Club’. Net toen ik wilde vragen wat dat te betekenen had, zei hij dat hij me aan een belangrijke verzamelaar wilde voorstellen. Voordat ik er erg in had stond ik de hand te schudden van vijfvoudig Wimbledon kampioen Venus Williams. De hand die ik zo vaak op televisie het racket had zien vasthouden waarmee ze zich naar de wereldtop geslagen heeft. 

Ik weet nu dat de galeriehouder net zoals ik in zijn jeugd veel heeft getennist, dat hij net zoals ik in de kunst is terechtgekomen en dat ook bij hem de passie voor tennis is gebleven. Het zal ongetwijfeld de reden zijn dat hij naast Venus Williams ook John McEnroe en Reilly Opelka tot zijn klantenkring rekent. Misschien moet ik toch maar eens lid worden van de Art x Tennis Club.


Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.