Over de vloer van het Hedge House, een drietal meter onder het maaiveld, strekt zich een rivierbedding uit die de ruimte in tweeën deelt. Het is een in gefreesd piepschuim uitgevoerde 3D-reproductie van de Mississippi, een werk van Maud van den Beuken.

Wie de recente geschiedenis van het Hedge House kent, vermoedt hier een statement, of op zijn minst een verwijzing naar de overstroming in de zomer 2021, toen het uit beton en glas opgetrokken kunstpaviljoen onder water liep. De schade aan gebouw en kunstwerken was groot.

Ruim een jaar later, tijdens een nazomerse plensbui, ging het Hedge House, onderdeel van Buitenplaats Kasteel Wijlre, weer open voor publiek, met de tentoonstelling Trouble Wandering (to Eternity). Het paviljoen was weer in de oude luister hersteld, al maakte de stichter, kunstverzamelaar Jo Eyck, het niet meer mee. Hij overleed eind vorig jaar, hij werd 92.

Kort daarop maakte directeur Brigitte Bloksma haar vertrek bekend. Aan haar in juli aangetreden opvolger Xander Karskens (Breda, 1973) om het intussen opknapte Hedge House terug te geven aan het publiek.

De voorbereidingstijd van de openingsexpositie was extreem kort; voor Trouble Wandering (to Eternity) bracht Karskens werken uit de Collectie Eyck (van Jean-Marc Bustamante, Joëlle Teurlinckx en Carel Visser) samen met bruiklenen van elders. Karskens, die eerder werkte bij galerie Fons Welters, De Hallen, het Cobra Museum en De Ateliers, heeft een uitgebreid netwerk.

Still uit The Undercurrent

Hedge House is onderdeel van Buitenplaats Kasteel Wijlre, in het hart van het Limburgse heuvelland; in de kasteeltuin staan tal van door Jo en Marlies Eyck verworven sculpturen. Karskens wil die genius loci gebruiken om artistieke vragen op te werpen over de invloed van klimaatverandering op het landschap, en ons bestaan. De overstroming van vorig jaar ziet hij, als een speling van het lot, als het vertrekpunt van zijn opdracht.   

In de inleiding bij Trouble Wandering (to Eternity) stelt hij vragen over het inzicht dat kunst kan verschaffen in onze relatie tot de wereld, de natuur, de dingen om ons heen – en over de verbetering van die relatie. Ze doen vermoeden dat hij een activistischer route zal kiezen dan zijn voorganger.

Een stap in die richting is alvast de in Hedge House getoonde video The Undercurrent (2019) van Rory Pilgrim. De deels in Friesland wonende Pilgrim filmde een groep jonge klimaatactivisten, waarbij ze interviews, reportages en filmische beelden vloeiend met elkaar verbindt. Gemeenschapsvorming valt samen met nieuwsgierigheid, kwetsbaarheid met strijdbaarheid, bedachtzaamheid met idealisme. Het is van een puurheid waarvan we het bestaan in deze gepolariseerde tijd bijna waren vergeten. 

Trouble Wandering (to Eternity). Van 21.9 t/m 8.1 in Buitenplaats Kasteel Wijlre.