December 2022, mijn oudste zoon Robin nodigt me uit mee te gaan naar een concert. Februari 2023, poppodium De Bosuil in Weert stroomt vol met zilvergrijze kapsels, dat van mijn zoon uitgezonderd.  

Klokslag half vijf komen de vijf bandleden op, gezamenlijk schat ik zo’n driehonderd jaar muzikaal talent. De 82-jarige toetsenist Manfred Mann en zijn Earth Band spelen nog steeds vol overgave, het in vijftig jaar opgebouwde repertoire komt voorbij. Als de begintonen van Blinded by the Light klinken, verwachten we het echte spektakel, maar zoals vaak klinkt een bekend nummer live altijd wat minder dan op de plaat. De zaal vergeeft het Manfred en kompanen en zingt uit volle borst mee. 

Verleiding verblindt ons en verhindert ons betere keuzes te maken

De songtitel komt bovendrijven tijdens een discussie met collega’s over een expositie in ontwikkeling. Daarin willen we u, de bezoekers, laten nadenken over de keuzes die ze kunnen maken en de betekenis voor de leefbaarheid van onze aarde. U confronteren met de consumentenverleiding die dagelijks over u heen wordt gestrooid. Die verleiding staat vaak aan de basis van aarde-onvriendelijke, en daarmee mens-onvriendelijke keuzes. 

Verleiding is een fel en lonkend licht aan de horizon. Ze verblindt ons en verhindert ons betere keuzes te maken.    

Ik googelde de betekenis van de originele songtekst van Blinded by the Light, geschreven door Bruce Springsteen. In de gevonden interpretaties gaat het vaak over ‘verleiding’. In mijn eigen interpretatie vertaal ik Told me I got what it takes naar de menselijke kracht die ons in staat stelt wel degelijk onze koers te verleggen. En She’s gonna make it through the night om hoopvol te durven kijken naar de toekomst. Robin, bedankt voor de uitnodiging.


Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.