Een fictieve autobiographic

‘My Imaginary Lives’ (mijn denkbeeldige levens) openbaart het leven van RJ, de hoofdpersoon in de fictieve autobiographic van multi-talent Rowland Jones. Dit feuilleton in dagboekvorm behandelt actuele gebeurtenissen uit zijn loopbaan en verklaart welk een louterend effect ze hadden kunnen hebben op RJ’s reis door het leven. ‘Hadden kunnen’, want in werkelijkheid verliep dit leven langs heel andere lijnen. Trouwens, zo merkt Jones op, het Engelse woord voor loopbaan is career, dat volgens het klassieke Oxford English Dictionary als werkwoord zoveel betekent als “langdurig uit de hand gelopen”.

Als fictieve reis door het leven van RJ bevat ‘My Imaginary Lives’ een interessante cast met onder anderen de aartsbisschop van Canterbury, actrice Joanna Lumley (De Wrekers, Absolutely Fabulous), Anaïs Nin, schijfster van dagboeken en erotische romans, en Arthur Schopenhauer, de pessimistische filosoof met Nederlandse wortels. Tegelijkertijd trekt dit grafisch dagboek door de uiteenlopende werelden van hoefsmeden, jazz, antieke vulpennen en tattoos.
In dit nummer de eerste aflevering van dit nieuwe project van Rowland Jones, van wie Zuiderlucht de afgelopen jaren elke maand een cartoon plaatste. Jones (Swansea, 1951) was jarenlang werkzaam in de Britse reclamewereld. Hij doceerde communicatie (1976-79) aan de Manchester Metropolitan University en, in de late jaren negentig, fotografie en film aan de universiteiten van Liverpool, Stafford en Chester. Sinds 2007 woont en werkt hij in Paciano, Italië.