Deze zondag is het 600 jaar geleden dat de monnik Thomas a Kempis met de handgeschreven tekst van zijn Imitatio Christi in het Overijsselse Windesheim arriveerde. In het Augustijner klooster daar begon men meteen met het vervaardigen van kopieën. 

Imitatio Christi groeide snel uit tot een wereldwijde bestseller. De geschiedenis ervan weerspiegelt de evolutie van de boekdrukkunst. Het traktaat, een verhaal van devotie en introspectie, is na de Bijbel het meest verspreide en meest gelezen boek ter wereld. 

De in 1424 voltooide tekst is voor veel gelovigen al eeuwenlang een bron van inspiratie en een spirituele gids. De teksten nodigen de lezer uit om na te denken over innerlijke vrede, de zin van het leven en de zoektocht naar het ware zelf. Het zijn reflecties die naadloos aansluiten bij de wereld van nu, waar persoonlijke ontwikkeling, mindfulness en de zoektocht naar het ik steeds meer weerklank vinden.

De KBR in Brussel viert de 600ste verjaardag van Imitatio Christi met het tonen van het autografe handschrift.

De bij Krefeld geboren Thomas a Kempis (plm 1380-1471) leidde een teruggetrokken leven in het Bergklooster bij Zwolle in Nederland, waar hij zijn meesterwerk schreef. Imitatio Christi bevat invloeden uit de Bijbel, van klassieke filosofen als Aristoteles en Seneca en van latere christelijke denkers. 

De klassieker staat centraal in een pop-up expo in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel, van 20 november tot 20 december. In de expo is een grote verscheidenheid aan exemplaren te zien uit de KBR-collectie, inclusief versies uit de 19de en 20ste eeuw. Hoe de oorspronkelijke tekst er in 1424 uitzag, is alvast te zien via de gedigitaliseerde versie die KBR ervan maakte.