De topstukken van het Rijksmuseum, het Louvre en het MoMA kennen we. Hoe zit het met de meesterwerken dichter bij huis? Zoals Costume Bureau van Mark Dion in Museum De Domijnen in Sittard, dat in het najaar een nieuwe locatie betrekt.

Museum De Domijnen toont met regelmaat exposities van kunstenaars die maatschappelijke kwesties aan de kaak stellen. De invloed van de globalisering bijvoorbeeld of de kritieke toestand van het milieu. Eén van die kunstenaars is Mark Dion (New Bedford, Massachusetts, 1961), van wie het museum in 2013 een overzichtstentoonstelling hield.

Op het gebied van ecologische kunst wordt Mark Dion gezien als een pionier. De centrale vraag in zijn werk is hoe wij de natuur waarnemen en nog meer hoe wij deze classificeren. Dit doet hij door letterlijk veldwerk te verrichten. Hij verzamelt voorwerpen en ordent ze op een andere manier dan we gewend zijn uit boeken of musea. Het resultaat bestaat meestal uit fantasievolle rariteitenkabinetten, zoals we die kennen uit de zeventiende eeuw. Maar hij maakt ook sculpturen, werk op papier en prints.

Costume Bureau, een installatie van vier levensgrote poppen in werkkleding, lijkt afwijkend. Toch is het een belangrijk sleutelwerk in het oeuvre van de Amerikaan. Het zijn de outfits die de kunstenaar droeg tijdens het uitvoeren van verschillende projecten. De boswachtersoutfit van de eerste pop droeg hij tijdens een expeditie naar het Orinoco Basin in Venezuela. De planten, dieren en andere monsters die hij gedurende drie weken verzamelde, werden tentoongesteld in het Sala Mendoza Museum in Caracas.

De tweede pop toont Mark Dion als laboratoriumonderzoeker tijdens The Great Munich Bug Hunt. Bij deze actie ontleedde hij een dode wilg op zoek naar insecten. In 1999 zocht hij als een archeoloog langs de oevers van de Thames in Londen naar resten van menselijke aanwezigheid door de eeuwen heen. De resultaten van deze Tate Thames Dig liggen uitgestald in een apothekerskast in het bekende Tate Modern. De laatste pop tenslotte verwijst naar een project waarbij de kunstenaar in het Smart Museum of Art in Chicago speurde naar insecten die hier hun thuis hadden gevonden.

Vanuit deze wetenschap blijkt Costume Bureau meer te zijn dan een verzameling werkkostuums. Het laat ook zien welke rollen de kunstenaar anno nu kan bekleden, zoals die van wetenschapper, antropoloog, archeoloog en bioloog.

Marc Dion, Costume Bureau, 2006. Collectie gemeente Sittard-Geleen, in langdurige bruikleen aan museum De Domijnen

hetdomein.nl