1 Hanya Yanagihara – Naar het paradijs (-)
2 Charlie Mackesy – De jongen, de mol, de vos en het paard (3)
3 Matthijs van Nieuwkerk & Rob Kemps – Chansons! (-)
4 Jonathan Franzen – Kruispunt (8)
5 Marieke Lucas Rijneveld – Komijnsplinters (-)
6 Toon Tellegen – De egel, dat ben ik (-)
7 Colleen Hoover – It Ends With Us (-)
8 Sally Rooney – Prachtige wereld, waar ben je (-)
9 James Norbury – Grote Panda & Kleine Draak (-) 
10 Govert Derix – De boom (5)

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht). 

 
Click and collect 

De eerste psychologische roman, Madame Bovary van Gustave Flaubert, zorgde voor veel   reuring, tot in het parlement en bij de rechtbank. Het boek verscheen in 1856, Sigmund Freud droeg nog luiers. Die situatie is niet veranderd. 

Wie het menselijk streven wil doorgronden, is het beste af met een roman – al is de maatschappelijke betekenis gering. Volgens Ilja Pfeijffer stelt zijn Grand Hotel Europa de gevolgen van het massatoerisme aan de kaak. Het boek verkocht geweldig, maar tot Kamervragen kwam het niet. En na De Heilige Rita van Tommy Wieringa is er geen Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening gekomen om het platteland te redden.

Vorig jaar werden in Nederland 41 miljoen boeken verkocht, zes procent meer dan in 2020. De stijging gold vooral online, daar groeide de omzet met 27 procent. Is dat reden tot blijdschap?

In de Top-100 van best verkochte boeken in 2021 staan vijftien titels van Lucinda Riley. Er stonden zes fictieboeken van eigen bodem op. Maike Meijer, Jeroen Brouwers, Adriaan van Dis, Hendrik Groen, Marieke Lucas Rijneveld en Herman Koch verkochten samen zo’n 220.000 boeken. Van Riley’s beste verkopende boek, De zeven zussen, werden 300.000 exemplaren verkocht. 

Intussen ging de omzet bij de boekhandels met 11 procent omlaag. Met dank aan het  coronabeleid. In de buurlanden bleven de winkels open en profiteerden mee van de groei. 

Door de online groei en de tanende rol van de boekwinkel krijgen bestsellers nóg meer aandacht. Online draait alles om click and collect; de verrassing die een half uurtje in een boekhandel kan opleveren, bestaat daar niet. Ook uitgevers pakken vooral uit met grote namen – het is een trend die je ook elders in de samenleving ziet. 

Het goede nieuws, ten slotte: het aantal verkochte jeugdboeken steeg met 12 procent. Ook de ‘young adults’, die vooral Engelstalig lezen, is een groep die blijft groeien. (WS)