1 Marieke Lucas Rijneveld – De avond is ongemak (1)

2 Stefan Hertmans – Opgang (9)

3 Abdelkader Benali – Reizigers van een nieuwe tijd (-) 

4 Rutger Bregman – De meeste mensen deugen (3)

5 Lucinda Riley – De zilverboom (-)

6 Arthur Japin – Mrs. Degas (2)

7 Charlotte Dematons – Alfabet (-)

8 Edith Eger – Het geschenk (-)

9 Charlie Mackesy – De jongen, de mol, de vos en het paard (-)

10 Gerard Aalders – Oranje zwartboek (-)

 

Lieve mensen, lees
Toen vorige maand de Antwerpse boekenbeurs niet door ging, probeerde de stad het leed te verzachten met de oproep ‘Zet een boek voor je raam’. Ik dacht aan Rob de Nijs en het radioprogramma ‘Candlelight’ en aan tenenkromrijmende gedichten.  
De Antwerpse schepen Nabilla Ait Daoud vroeg de stadsbewoners een boek voor hun raam te zetten dat ze met plezier hadden gelezen. Boeken bieden troost, liet ze weten, en ze inspireren: ‘zo wordt een wandeling in de buurt meteen een literaire ontdekkingstocht langs de uitgestalde boeken voor het raam.’ Nooit geweten dat citymarketing en melancholie zo goed samen gaan.
Toen dacht ik aan een herenhuis bij het stadspark in Maastricht waar in de jaren dat ik er regelmatig voorbijkwam een standaard in het venster stond met een opengeslagen boek erin. De glasgordijnen erachter lieten weten dat het hier geen ijdelheid betrof, maar een barmhartige geste: laat het leven even het leven, lieve mensen, en lees.
Ik kom er nog zelden, dus ging ik kijken of die literaire guerilla heeft standgehouden. Nou en of! Glasgordijnen en standaard hadden hun vertrouwde plek. Er was geen boek deze keer, maar een vel papier met het gedicht Hertenkamp van Leo Herberghs, overgetikt uit zijn Maastrichtse sonnetten uit 1954. Eronder een foto van het stadspark, met de mededeling ‘Er zijn weer herten in het park!’  Wie de urgentie in de poëzie een beetje kwijt was, op naar Maastricht!

WIDO SMEETS

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).