1 Herman Koch – Een film met Sophie (6)
2 Sally Rooney – Prachtige wereld waar ben je? (-)
3 Charlie Mackesy – De jongen, de mol, de vos en het paard (1)
4 Arnon Grunberg – De dood in Taormina (-)
5 Amanda Gorman – The Hill We Climb (-) 
6 Griet Op de Beeck – Jij mag alles zijn (-)
7 Margot Vanderstraeten – Minjan (-)
8 Lucinda Riley – Liefdesbrief (-)
9 Michael Pye – Antwerpen, de gloriejaren (-)
10 Jonathan Holslag – Van muur tot muur (-)

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht). 

Jongeren lezen echt wel

Jongeren die niet (meer) lezen, die grijsgedraaide plaat kennen we intussen. Vertel eens iets nieuws.

Katelijne Kevelaers van boekhandel Grim in Hasselt vertelde me dat er tijdens de lockdown meer kinderen in haar boekhandel kwamen. (Hun Nederlandse collega’s moesten toen dicht wegens ‘niet-essentieel’)

Ook jongeren tussen twaalf en achttien zijn het lezen niet kwijtgeraakt, al lezen ze anders dan hun (groot)ouders. ‘Engelstalig gaat als een speer, zegt Jan Verhagen van Van Piere in Eindhoven. ‘Niet normaal. En dan vooral Young Adults.’ Evelijn de Jong van Dominicanen in Maastricht heeft dezelfde ervaring.

Young Adults klinkt beter dan jonge volwassenen, zeker onder die jonge volwassenen zelf. Ja, boeken en marketing gaan goed samen. Van Piere gaat daarin voorop. Een datingavond voor boekliefhebbers? Een meeting voor Young Adults Leesbeesten? Een liefdesdokter die in haar gratis consult altijd met een boek op de proppen komt? Waarom niet?

Intussen blijken sociale media, vaak aangeduid als hoofdschuldigen van de ontlezing,  jongeren juist aan te zetten tot lezen. Ik las over een boekbespreking op TikTok met bijna 200.000 kijkers en 17.000 likes. In De Volkskrant vertelde een boekhandelaar over drommen pubers die, gewapend met digitale verlanglijsten, ‘als sprinkhanen’ de kasten leeghaalden.

De bekendste BoekTokker van Nederland, Soraya Riem, heeft 85.000 volgers. Op de middelbare school werd ze afgeschrikt door verplichte leeslijsten, ‘werk van oude mannen dat niets te maken had met hoe ik me op dat moment voelde.’

Met het beoordelingsvermogen van jongeren is evenmin iets mis. Confrontaties van Simone Atangana Bekono, door een jury van vijf tieners uitgeroepen tot Beste Boek voor Jongeren 2021, stond ook op de shortlist van de Libris Literatuurprijs.

(WS)