1 Charlie Mackesy – De jongen, de mol, de vos en het paard (1)
2 Lale Gül – Ik ga leven (2)
3 Stephen King – Billy Summers (-)
4 Esther Verhoef – Nachtdienst (-)
5 Susan Smit – De heks van Limbricht (5)
6 Herman Koch – Een film met Sophia (-)
7 R.C. Sherriff – Twee weken weg (-)
8 Raynor Winn – Het zoutpad (-)
9 Michael Pye – Antwerpen – de gloriejaren (-)
10 Roxane van Iperen – ’t Hooge nest (-)

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht). 


Zlaap zacht, baaz

Honderd jaar geleden, om precies te zijn op 1 september, werd schrijver W.F. Hermans geboren. De Bezige Bij, zijn uitgever, heeft er meteen een W.F. Hermansjaar van gemaakt, we horen de meester instemmend grommen vanuit zijn eenpersoonshiernamaals. Helemaal tevreden zal hij zijn met het plaatsen van een gedenkplaat in de vloer van de Nieuwe Kerk in Amsterdam, voorzien van zijn motto ‘Ik schrijf omdat ik in iedere gedachte die ik vergeet verloren ga.’
Dan: Willem Frederik Hermans 1.9.1924 27.4.1995.
Dan: Zlaap zacht, baaz, dat doe ik ook. (Katten kunnen de s niet zeggen, wel de z.)

Zo kreeg Hermans ruim een kwart eeuw na zijn dood toch zijn zin: geen standbeeld, maar een gedenksteen.
Het Hermans-jaar zal niet bedolven worden onder oude of nieuwe boeken van zijn naam, al is er een fotoboek met niet eerder gepubliceerde foto’s van de schrijver van generatiegenoot Ed van der Elsken, ook alweer dertig jaar dood, en zullen de laatste vier delen (21 t/m 24) van zijn Volledige werken verschijnen.

Wel zijn er de nodige gimmicks, zoals elke dag een Hermans-citaat op neerlandistisiek.nl, een podcast-reeks over ‘de ware aard’ van WFH en komt er een speciale Hermans-lesmodule voor het middelbaar onderwijs. De gevolgen van die serie zijn interessant, omdat er naar verluidt weinig jongeren zijn die, behalve voor de verplichte boekenlijst, WFH nog lezen.

En de ouderen dan? Op bovenstaande lijst is niets te merken van het W.F. Hermansjaar, al kan dat natuurlijk nog komen. Nog elf maanden te gaan. (WS)