Hoe toon je de wereld hoe grafiek, illustratie en beeldverhaal zich verhouden tot kunst en literatuur? Elf jaar geleden werd Eva Cardon huiskunstenaar bij De Studio in Antwerpen. Ze kreeg er een atelier in een warm huis, en de kans om events rond illustratie en strip te programmeren. 

Cardon, ook bekend onder haar artiestennaam Ephameron, ontwikkelde zich tot gangmaker en samensteller van het festival Graffix, deze maand voor de elfde keer in Antwerpen. Het festival geeft zowel gelouterde kunstenaars als totale nieuwkomers de ruimte met tentoonstellingen, lezingen, screenings, performances en publicaties. 

Volgens Cardon vult Grafixx ‘een leemte in het literaire landschap. Het festival volgt een duidelijke lijn waarbij het artistiek experiment voorop staat.’ Omdat de ideeën van de nogal diverse groep kunstenaars in deze editie over grafiek en kunst wel eens kunnen botsen en schuren, gaf ze deze Grafixx-editie de titel Wrijving mee.

In het Grafixx House Call-project bezoekt Cardon haar favoriete kunstenaars om hen te bevragen over hun werkprocessen en inspiratiebronnen. Zo is er een aflevering met de New Yorkse Nora Krug, illustrator en auteur die oorlogservaringen documenteert door de gevolgen van conflicten te onderzoeken. De Duitse kunstenaar/illustrator Henning Wagenbreth mag uitleggen waarom hij in zijn werk politiek en humor mixt. De Australische Dabs en Myla laten zien dat ze even gemakkelijk wandschilderingen maken voor celebrities als graffiti aanbrengen op muren in Los Angeles. 

Sassafras De Bruyn, Supervrouw

Antoine Cossé, Jalouse

Sophie Artz, kometen

Grafixx 11, Wrijving. Op 17, 18 en 19.11 in De Studio in Antwerpen. grafixx.be