Een bezoek aan Manifesta 9 valt perfect te combineren met één van de toeristische programma’s op C-mine. Naar aanleiding van Manifesta 9 zetten ook de C-mine partners hun huizen open en verwennen ze iedere bezoeker met een speciaal programma. Veel gebouwen op de site zijn toegankelijk voor publiek. De bijzondere architectuur, de diversiteit aan gebouwen en de tuinwijk nodigen uit om verder op ontdekking te gaan.

In 2001 kocht het stadsbestuur van Genk de voormalige mijnsite van Winterslag met zijn monumentaal industrieel mijnerfgoed. De site telt meerdere beschermde gebouwen: het energiegebouw met zijn indrukwekkende compressorenhal- ophaalgebouwen en barenzaal, het hoofdgebouw met daarin de badzalen, lampisterie en kantoorgebouwen, het magazijngebouw en de paardenstallen. Het stadsbestuur wilde de site met respect voor het verleden een nieuwe bestemming geven, en koos ervoor om in het stoere erfgoed projecten te ontwikkelendie creativiteit stimuleren. Op de site vind je nu een filmzalencomplex, de studio’s van Pieter Stockmans, de hogeschool Media, Arts & Designfaculty ,een cultuurcentrum, designcentrum, een toeristisch bezoekersonthaal, C-mine expeditie – een tocht doorheen ondergrondse gangen die eindigt bovenop de schachtbok, en heerlijke restaurantjes. C-mine crib, een centrum voor creatief ondernemen staat nog in stelling. De verschillende C-mine partners brengen ook deze zomer boeiende artistieke en designprojecten. Een bezoek aan de site is een veelzijdige beleving , verken de krachtige industriële architectuur, kom onder de indruk van het imposante mijnerfgoed en verwonder je aan de unieke kunst & designprojecten die je op verschillende plekken op de site tegenkomt.Je kan de site en de omgeving op verschillende manieren verkennen: in je eentje met behulp van een iPod of met de ontdekkingskaart. Verkies je een rondleiding, reserveer dan een gids.

Theater in het Zadel

Zondag 26 augustus 2012

Net voor de scholen weer beginnen, biedt C-mine cultuurcentrum de kans om met het hele gezin mét de fiets theater te beleven. ‘Fietsen op de heide’ krijgt weer een bijzondere invulling. Je rijdt door het natuurrijke Genk en krijgt onderweg een aantal theateracts te zien. Elke stopplaats heeft zijn eigen catering. Vertrekken kan aan C-mine van 11.00 tot 13.00 uur. Vanaf 16.00 uur kunnen de deelnemers terecht op C-mine voor randanimatie en verschillende slotacts. Einde is voorzien omstreeks 19 uur.

www.c-minecultuurcentrum.be

Met de vespa

Van alle Limburgers zijn er 30.000 van Italiaanse afkomst. De meesten wonen in Genk. Dat merk je aan de gastvrijheid, de trattoria’s en aan de Vespa’s op straat. Met de Vesparoute Delizioso Genk XL ben je de hele dag weg. Vertrekken en aankomen doe je in C-mine of een andere plek naar keuze. In het roadbook van Delizioso Genk XL staan 30 hotspots met tips voor hapjes en gezelligheid onderweg. Buon viaggio!

Praktisch:

Vespaverhuur

* tweewielshop@telenet.be

www.tweewielshop.be

* info@vesparoute.com – www.vesparoute.com

* C-mine bezoekersonthaal

C-mine 10 b 2 – 3600 Genk

+32 (0)89 65 44 90

C-minebezoekersonthaal@genk.be

www.c-mine.be

Op C-mine staan ook enkele fietsen te huur. Vespa- en fietsroutes zijn verkrijgbaar in het C-mine bezoekersonthaal.

iPodtour

Met de iPod ontdek je het Energiegebouw in je eigen tempo. Dankzij de boeiende verhalen in woord en beeld maak je kennis met het leven op de site, vroeger en vandaag.

Beschikbaar vanaf het voorjaar.

www.c-mine.be

Ontdekkingskaart C-mine

Met de ontdekkingskaart van C-mine kan je de site zelf veroveren. Je krijgt niet alleen een plattegrond mee, maar ook een pak weetjes over de mijn en de tuinwijken er rondom. De kaart kost 5 euro en is verkrijgbaar in het C-mine bezoekersonthaal.

Ingrediëntentocht Vennestraat

Kumpir, fiori di zucca, granapadano, feta en olijven. In de multiculturele Vennestraat in de tuinwijk van Winterslag vind je de beste ingrediënten van de zuiderse keuken. De culinaire route neemt je mee naar winkeltjes, cafés en restaurants uit alle windstreken. Het staat allemaal in het boekje Ingrediëntentocht Vennestraat. Het boekje kost 2 euro en is verkrijgbaar in het C-mine bezoekersonthaal. In de zomer kan je deze tocht ook doen met gids.

Studio Pieter Stockmans: atelier in porselein

Kunstenaar Piet Stockmans woont en werkt op C-mine. Ook zijn dochter Widukind is in het atelier aan de slag. Porselein is hun specialiteit. Stockmans ontwerpt installaties, vazen, juwelen en exclusief servies. Zijn porselein is als papier zo dun, maar steenhard als porselein. De lievelingskleur van Piet Stockmans is Stockmansblauw. Studio Pieter Stockmans is elke eerste zondag van de maand vrij toegankelijk voor het publiek. Piet Stockmans geeft ook geregeld rondleidingen in zijn galerij.

Praktisch:

Studio Pieter Stockmans

C-mine 100

3600 Genk

+32 (0)89 38 23 62

info@pietstockmans.com

www.pietstockmans.com

Film

Euroscoop, de eerste partner die zich vestigde op C-mine, biedt de ideale locatie om het thema van Manifesta 9 audiovisueel te ondersteunen. Films uit verschillende hoeken van de wereld waarin de mijnen een rol spelen, maar ook de landschapstransformaties worden tijdens de biënnale vertoond op het grote witte doek. De eerste titels van het programma zijn bekend: Germinal, met Gérard Depardieu, speelt zich af in een mijn in Noord-frankrijk in de tweede helft van de negentiende eeuw en benadrukt de sociale mistoestanden. In North Country staat Charlize Theron lijnrecht tegenover de Eveleth Mines in de eerste succesvolle rechtszaak over seksuele intimidatie. Brassed Off brengt een positief portret over mijnwerkers die na hun ondergrondse uren een fanfare oprichten.

www.c-minecultuurcentrum.be