Marathon van Sébastien Wojdan is een anderhalf uur durende uitputtingsslag. Een trip van virtuoos uitgevoerde circuskunsten. Imponerend, dat zeker, maar vooral ontroerend. “De kans op verwonding blijft voelbaar.”

Geen hysterische clowns, glinsterende acrobaten en gekooide wilde dieren. Geen twee uur durende reeks van losse, onsamenhangende nummers. Het in Frankrijk ontstane nouveau cirque heeft, zoals de naam al doet vermoeden, weinig met het klassieke circus te maken.

Het nieuwe circus is puur, poëtisch en pakkend. Theater, dans, muziek en performance art versmelten met clownerie, acrobatiek en jongleerkunsten, de bezoekers worden ondergedompeld in een stroom van verhalen en ervaringen. Het Bretonse circusgezelschap Galapiat was eerder in Genk te zien met Mad in Finland en Risque Zéro. Nu komt Sébastien Wojdan, mede-oprichter van Galapiat, naar C-mine met zijn eerste solo-voorstelling Marathon.

Gevaar en circus horen onlosmakelijk bij elkaar. In Marathon, ontstaan in 2013, speelt Sébastien Wojdan met de risico’s van zijn ambacht. Zo maakt hij veelvuldig gebruik van vlijmscherpe messen. Hij werpt ze in geometrische patronen om zich heen in de houten vloer, of zet ze in een rij met de punten omhoog, om er vervolgens op een touw boven te balanceren. Hij doet dat allemaal met vakkundige precisie, maar de kans op verwonding blijft voelbaar. Ook de toeschouwers krijgen het te verduren. Een pijl uit Wojdans boog treft zijn doel vervaarlijk dicht bij het publiek. Beangstigend? Dat wel, maar merkwaardig genoeg vooral ook hilarisch.

Voor de dertiger Wojdan is Marathon het resultaat van jarenlang onderzoek. Het verlies van de jeugd, de overgang naar volwassenheid, zijn afkomst van Poolse immigranten, de strijd van de mens om tegenslagen te trotseren – het zijn persoonlijke thema’s die hij met het publiek wil delen. Wojdan danst, zingt, bespeelt verschillende muziekinstrumenten, jongleert, danst op een koord. Met dat alles vertelt hij een ontroerend verhaal.

Een “pacifistisch wapen” noemt Wojdan zijn circus. Het circus als wapen om zijn vrijheid en zijn visie op onze tijd te verdedigen. Wie kan hem ongelijk geven? Nu het besef van gevaar in de samenleving onontkoombaar is geworden, rijst ook de vraag hoe we dat gevaar moeten bestrijden. Als de uitputtingsslag geleverd is, herinnert de extatisch dansende Wojdan het publiek eraan dat iedereen ooit een spelend kind is geweest. Misschien is dat wel wat bloeddorstige mensen zijn vergeten?

Marathon van Sébastien Wojdan. Op 18 en 19 maart om 20.15 uur te zien bij C-Mine in Genk. www.c-minegenk.be