-Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden-

De Ruhrtriennale is een jaarlijks internationaal kunstenfestival in het Duitse Ruhrgebied. De voormalige energie- en industriehallen, stille getuigen van het mijnwerkersverleden van de regio, vormen het imposante decor voor muziektheater, dans, beeldende kunst, opera en concerten. Al voor het zesde jaar biedt Zuiderlucht dagtrips naar de Ruhrtriennale aan, volgens de deelnemers van eerdere edities een garantie van een onvergetelijke dag.


De arbeiderswijk Eisenheim voor 1910, hier de Wesselkampstraße.

We beginnen onze trip met een bezoek aan de oudste arbeiderswijk van het Ruhrgebied, de in 1846 voor mijnwerkers gestichte Siedlung Eisenheim in Oberhausen. We worden in Eisenheim rondgeleid door gidsen van het LVR-Industriemuseum Oberhausen.

Daarna rijden we verder naar Gladbeck.

De Maschinenhalle Zweckel in Gladbeck. © Jörg Brueggemann / Ostkreuz /Ruhrtriennale

 

Hier, net ten Noorden van het Ruhrgebied, ligt een van de mooiste hallen waarin de Ruhrtriennale programmeert. De Maschinenhalle Zweckel werd in 1909 voor de steenkolen mijn in Gladbeck gebouwd. Eigenaar van de mijn was de Koninklijk Pruisische Staat wiens grote representatiebehoefte nog goed aan de prachtige architectuur van het gebouw af te lezen is. Vanavond dient de Maschinenhalle als decor voor een concert van het koor Chorwerk Ruhr en de Duisburger Philharmoniker.

Het koor Chorwerk Ruhr © foto Pedro Malinowski

Luciano Berio (1925-2003)

Onder leiding van Florian Helgath presenteren zij twee werken: de in 2005 herontdekte mis Missa sopra Ecco sì beato giorno van Alessandro Striggio (1536/37–1592), hoofdcomponist en diplomaat van de Medici en Coro van Luciano Berio (1925-2003). Beide werken bieden het koor de mogelijkheid om een breed spectrum van hun kunnen ten gehore te brengen. Coro van 1975/1976 refereert enerzijds aan gedichten van Pablo Neruda uit de tijd van de Spaanse burgeroorlog, en anderzijds aan volksliederen uit de hele wereld. Een bijzonderheid van dit concert: elke zanger staat naast een musicus uit het orkest, waardoor de tonen van de instrumenten als het ware gedubbeld worden. Deze praktijk heeft haar wortels in de Oude Muziek en is ook te traceren in de werken van Striggio.


Praktisch

De trip vindt plaats op zondag 1 september 2019.
Vertrek in Maastricht bij het Geusselt stadion en opstapmogelijkheid in Venlo.

Indicatie vertrek en terugkomst in Maastricht: 11.00 –23.00 uur
Vertrekgarantie vanaf 35 personen.

De dagtrip kost 115 euro. Begunstigers van Zuiderlucht betalen 105 euro. Deze prijs is inclusief busvervoer, toegang tot het concert, rondleiding in Oberhausen, lunchpakket + koffie/vlaai, Nederlandstalige begeleiding en groepsverzekering.

Heeft u specifieke vragen? Neem dan contact op met Christiane Gronenberg via c.gronenberg@zuiderlucht.eu of +31 (0)6 1066 1205

Onze reisvoorwaarden vindt u hier.

Inschrijven

  voornaam*

  achternaam*

  Uw email*

  Uw telefoonnummer*

  Aantal personen*

  Waarvan ZL-begunstigers*

  Namen van uw medereizigers (bij aanmelding met meer dan 1 persoon)

  Gewenste opstapplaats

  Opmerkingen

  Klik EEN KEER op VERZEND om uw inschrijving definitief te maken. Ontvangt u na enkele minuten nog steeds geen bevestigings-mail, laat het ons weten via c.gronenberg@zuiderlucht.eu.