-Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden-

Met Zuiderlucht naar het muziektheaterfestival Ruhrtriennale en het Lehmbruck Museum Duisburg

De Ruhrtriennale is een jaarlijks internationaal kunstenfestival in het Duitse Ruhrgebied. De voormalige energie- en industriehallen, stille getuigen van het mijnwerkersverleden van de regio, vormen het imposante decor voor muziektheater, dans, beeldende kunst, opera en concerten. Al voor het vijfde jaar biedt Zuiderlucht een dagtrip naar de Ruhrtriennale aan, volgens de deelnemers van eerdere edities een garantie van een onvergetelijke dag.


Lehmbruck Museum

We beginnen onze dag bij het Lehmbruck Museum in Duisburg waar de expositie Kunst und Kohle te zien is. Steenkoolwinning heeft in het Ruhrgebied decennialang voor welvaart gezorgd. Hoewel de mijnen inmiddels gesloten zijn, kan het Ruhrgebied nog steeds putten uit de indertijd opgebouwde culturele rijkdom belangrijke kunstcollecties, theaters en musea.

De expositie Kunst und Kohle brengt werken van internationale kunstenaars bijeen die zich op hun eigen wijze met steenkool bezighouden. Een van hen is de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge (Johannesburg, 1955) die een centrale rol speelt in ons programma. Daarnaast krijgen we een rondleiding door de expositie en werpen een blik in de vaste collectie van het museum.

Restaurant Dreigiebelhaus

Na een diner in het Dreigiebelhaus, een van de oudste gebouwen van Duisburg, gaan we naar het Landschaftspark Duisburg-Nord. Het voormalige complex van de staalindustrie is anno 2018 een park waarin industrieruïnes en natuur op wonderbaarlijke wijze samensmelten.

Kraftzentrale in het Landschaftspark Duisburg-Nord © Ruhrtriennale

In het meest imposante gebouw in het park, de Kraftzentrale, zien we de openingsproductie van de Ruhrtriennale 2018: The Head and The Load, met William Kentridge als regisseur. Het stuk verbeeldt de situatie van meer dan twee miljoen Afrikanen die ruim honderd jaar geleden werden gedwongen mee te vechten in de Eerste Wereldoorlog.

Scene uit The Head And The Load © Stella

Het belooft een spectaculair samenspel te worden van muziek, dans, schaduwtheater, videoprojecties en een koor van grammofoons. Voor veel toeschouwers zal het een ontmoeting zijn met een deel van onze geschiedenis die lange tijd onderbelicht is gebleven.


Praktisch

De trip vindt plaats op zaterdag 11 augustus. De eerste vertreklocatie is Maastricht (parkeerplaats De Geusselt), bij voldoende belangstelling kunt u ook in Urmond en Roermond-Herten opstappen. Brabanders en Noord-Limburgers kunnen bij het NS-station in Venlo opstappen. Indicatie vertrek en terugkomst (vanuit Maastricht): 11.30 uur – 00.30 uur.

De dagtrip kost 110 euro. Begunstigers van Zuiderlucht betalen 100 euro. Deze prijs is inclusief entreekaartjes voor museum en voorstelling, de rondleiding, het diner en de reisbegeleiding.

Heeft u specifieke vragen? Neem dan contact op met Christiane Gronenberg via c.gronenberg@zuiderlucht.eu of +31 (0)6 1066 1205

Onze reisvoorwaarden vindt u hier.