Zuiderlucht-medewerker Leon Verdonschot ontvangt iedere zondagavond om 20.30 uur een muzikant in het derde seizoen van zijn talkshow Quarantalks, vanuit de Muziekgieterij in Maastricht en ook te zien via de Facebook van Zuiderlucht. In ZL ExtraTijd blikt Verdonschot iedere week vooruit op zijn gast.  

Met de teloorgang of zelfs het verdwijnen van clipzenders als MTV, TMF en The Box zou ook het belang van de videoclip verdwijnen, zo was jaren geleden de verwachting. Clips waren immers duur en arbeidsintensief om te maken, en alleen rotatie op een zender die van een hitclip een hitsingle kon maken, maakte de investering lonend. 

Jammer, want sommige clips waren kunstwerken op zich. Van Michael Jacksons clip bij Thriller (eigenlijk bij al zijn hits) tot het (handgemaakte) grafisch werk bij Take On Me van A-ha en de clips die regisseur David Fincher maakte voor onder meer Madonna en Michael Jackson. 

Maar het ondenkbaar geachte is gebeurd: met name YouTube en Instagram hebben de videoclip gereanimeerd. Met vaak oneindig veel lager budget dan vroeger (de videoclip November Rain van Guns N’ Roses kostte 1,5 miljoen euro), maar met heel veel creativiteit, eigenlijk nog meer dan vroeger, nu alles beeldcultuur is geworden. 

Neem de nieuwe clip van Charlotte Wessels bij haar single Victor: 

Wessels, opgeleid als zowel jazz- als klassiek zangeres, werd beroemd, wereldberoemd zelfs, als zangeres van de symfonische metalband Delain, opgericht door voormalig Within Temptation-toetsenist Martijn Westerholt. Vorig jaar verliet ze de band, en sindsdien werkt ze aan haar soloalbum. Victor is haar tweede single, en Wessels’ liefde voor Kate Bush en The Cranberries klinkt in dit gedeeltelijk Franse nummer duidelijker in door dan in haar werk met haar voormalige band.  

De clip is dromerig en dreigend tegelijk. De spin, de bloemen, de ogen, de cast: het klopt allemaal. Na de aftiteling (!) volgt een dankwoord, en wel aan een indrukwekkende verzameling fans die de clip financieel mogelijk hebben gemaakt. Dat is het nieuwe kapitaal achter ambitieuze clips: menselijk kapitaal. In Quarantalks zal Charlotte Wessels Victor niet alleen spelen, ze neemt ook de bloemen uit de clip mee naar Maastricht. 

Charlotte Wessels in Quarantalks: zondag 9 mei om 20.30 uur, o.a. via de Facebookpagina van Zuiderlucht.