Zangeres Sarah Bettens zorgde voor een mediastunt door haar nieuwe cd Shine gratis in het Vlaamse dagblad de Morgen te steken. De oplage van de krant steeg naar 180.000 stuks. Maar het blijft sappelen: “Spelen, spelen, spelen en hopen op een mirakel ”

Gewoon paaf da groepke

De Keulse binnenstad is omgetoverd tot één gigantische kerstmarkt. Tienduizenden lampjes flikkeren onophoudelijk of schijnen aan gevels en in bomen. Maar in de hele godvergeten Altstadt schijnt het licht nergens zo warm als op het titelnummer van de nieuwe cd van Sarah Bettens, Shine genaamd.

Shine, when the world is dark as night/ (…) And when you just can’t shine no more/ that’s what I am here for zingt Bettens over een van haar dochters die is achtergebleven in Tennessee waar ze al jaren woont. Op gepaste afstand van de kerstdrukte maakt ze zich op voor het twaalfde concert van haar Europese tournee die op 12 januari het Theater in Heerlen aandoet.
Haar blonde haar heeft Bettens (Kapellen, 1972) opgeborgen in een wollen grijze muts die tot ver over haar oren reikt. Als ze al herkend wordt hier dan is het aan haar lange gestalte, haar licht hese stem of haar stralende ogen. Ze is bijzonder content met de reacties op de nieuwe plaat die ballads afwisselt met ongepolijste poprock. De Ancien Belgique in Brussel en Paradiso in Amsterdam liepen vol. “Het blijft ongelofelijk moeilijk voor een Belgische of Nederlandse groep buiten de landsgrenzen door te breken. We toeren nu door zes landen. Dat wij hier vanavond in Keulen spelen voor een uitverkocht huis, is echt speciaal.”
Wat zijn je verwachtingen voor Amerika?
“In Amerika is het altijd weer opnieuw beginnen. Ik heb nu de cd uitgebracht op een eigen label alleen maar om die online beschikbaar te kunnen stellen. We hopen dat we de kans krijgen met een echt label te kunnen werken. Links en rechts geven we er wel wat concerten, maar zoals in Europa op tournee met een bus en elke avond spelen, dat lukt gewoon niet.“
Waar ligt dat aan?
“De platenmaatschappijen zijn angstig om een deal te sluiten met een nieuwe groep, zeker als die geformeerd is rond een vrouw die ouder is dan 21 en geen videoclip heeft waarop ze haar borsten ontbloot. Iedereen is zo MTV-gericht en visueel ingesteld. Blijft over: spelen, spelen, spelen en hopen op een mirakel. Het vergt een enorme investering een tournee te organiseren zodanig dat het ook financieel haalbaar wordt. Dan heb ik het over break even en niet over geld verdienen. Zelfs in Europa mag ik al blij zijn dat ik kan toeren zonder er geld op toe te leggen.”
Zo’n stunt als met De Morgen zal de verkoopcijfers flink drukken.
“Er is sindsdien bijna geen cd verkocht. Maar de promotionele waarde is onbetaalbaar. Er zijn 180.000 mensen die mijn cd hebben. Zowel ikzelf als de platenfirma kregen ervoor betaald. Dit project is nu al lucratiever dan mijn hele vorige cd Scream. Er wordt zoveel illegaal gedownload. Het is stillekens aan niet meer haalbaar. De winkels gaan het niet redden. Mijn dochters willen hun muziek alleen maar online kopen en rechtstreeks op de ipod ontvangen. Artiesten moeten naar nieuwe wegen zoeken.”
Bettens brak in 1993 door met K’s Choice, de band die ze samen met haar broer Gert oprichtte. Ze trouwde jong en vertrok met haar Amerikaanse echtgenoot naar California. Enkele jaren geleden verliet Sarah hem voor een gezamenlijke vriendin. Het bleef niet onopgemerkt in de Vlaamse bladen. Nu komt ze met een heel persoonlijke plaat. Was ze niet bang dat het allemaal weer opgerakeld zou worden?
“Het ligt in mijn aard om over dingen te schrijven die mij persoonlijk raken en de lessen die ik daaruit trek. Ik woon niet in België dus ik heb niet zo’n angst voor verlies van privacy. Dan nog zijn de dingen waarover ik schrijf ook super universeel.”
Shine mogen we opvatten als een positief statement, maar in het openingsnummer schetst ze het verstikkende huwelijk dat ze achter de rug heeft. “Er zit wel een zeker contrast in deze plaat. Toch denk ik dat de nummers die niet zo happy zijn ook nog iets van hoop uitstralen. Ik ben best politiek bewogen en ik kan heel emotioneel met dingen bezig zijn, maar aan het einde van de dag ben ik super tevreden met mijn leven. Ik vind het belangrijk dat te laten doorschijnen.”
Schijn je voor meisjes die worstelen met hun coming out?
“Je zoekt het niet op om een lesbisch icoon te worden. Maar jonge meisjes nemen mij nu eenmaal als voorbeeld van een lesbienne met een succesvol leven. Ik heb besloten daar open over te zijn, zodanig dat anderen er met mij over willen spreken. Hollywood en Nashville zitten vol met mensen in de closet. In Nashville is niemand out. En waarschijnlijk is 65 procent van de countryartiesten daar homoseksueel.”
De nieuwe plaat is rauwer, harder.
“Met Shine wilde ik terug naar het groepjesgevoel. We hebben geprobeerd die plaat zo spontaan mogelijk en zo live mogelijk op te nemen. Geen bullshit, gewoon paaf da groepke.”

Sarah Bettens speelt op 12 januari in de Limburg Zaal van Theater Heerlen.
Foto: Lieve Blancquaert