Het duurt even tot het werk van Pii tot je doordringt, maar dan is het ook goed raak. 

Pii Daenen (Steyl, 1950) gebruikte in zijn leven tal van (bij)namen; als kunstenaar hanteert hij alleen zijn voornaam. Hij verwisselt ook graag van gedaante; in het retrospectief Pii Files 505 in Museum van Bommel Van Dam in Venlo komt hij als jager voorbij, herinnerend aan een performance in Centre Pompidou in 2008, en als visser, een hilarische foto van de kunstenaar in een mega-aquarium. 

Pii als boer had ook gekund, gefascineerd als hij is door (de productie van) voedsel. Zo maakte hij een reeks werken met afbeeldingen van de magen van beroemdheden als Pythagoras, Descartes en Darwin. 

In Pii-Files 505 staat ook een tafel met vergulde, van bestek voorziene laptops waarvan de schermen zijn gevuld met zaden en vruchten. Laptop Diner heet het werk, dat verwijst naar de wereldwijde onlinehandel in basisvoedsel in bestuurskamers. ‘Wat we eten is vooraf bepaald’, staat er als toelichting bij, ‘meestal door mensen die ervan profiteren.’

Pii, IJstafel. foto Zebra Fotostudio’s

Een andere tafel is gedekt met een in bijenwas gedrenkt bestek; Pii maakte het werk na een onderzoek naar het gedrag van bijen onder imkers in zijn geboorteplaats Steyl. In een nis hangt, achter kippengaas, een tikkende klok. De slinger is een stronk prei.   

Pii-Files 505 is een verstilde, consciëntieus vormgegeven presentatie die doet vermoeden dat het hier (ook) gaat over schaarste. Over dat we met zijn allen boven onze stand leven, dat we, hardleers als we zijn, daar geen afstand van kunnen doen. 

Een van de blikvangers is de IJstafel – dat wil zeggen, wat ervan over is. Vanaf de opening van de expositie is de tafel gaan smelten. Wat resteert, op de vloer, zijn de scherven van de borden en het bestek: een stilleven van wat overblijft als we niet weten te voorkomen dat er nog meer smeltende gletsjers naar beneden denderen.

Pièce de résistance van Pii-Files 505 is Geplette kinderkamer (2022), de door cineast Rob Hodselmans in een ijzingwekkende video vastgelegde verschrotting van een aluminium kinderkamer die jarenlang in Pii’s atelier stond. Ook hier ligt het resultaat uitgestald op de vloer. Kijken we hier naar de restanten van een gefnuikte droom? Of is dit wat er overblijft van onze toekomst? 

Pii-Files 505. Van 29.3 t/m 28.8 in Museum Van Bommel Van Dam in Venlo. vanbommelvandam.nl