Gyz La Rivière, 13 minuten. Boek over de 144 gebouwen in Rotterdam die na het bombardement van 1940 niet gesloopt hadden hoeven worden. Ook nadien werd de sloophamer royaal gehanteerd. De auteur: “In feite kun je zeggen dat Rotterdam drie keer is gebombardeerd: door fascisme, door modernisme en door de stadsvernieuwing.” OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam, 10 euro.

Gio Lippens, Halverwege de heuvel. Aan de voet van de Pyreneeën ontspruit een liefde tussen een knoestige Limburgse wielrenner en een ondoorgrondelijke Spaanse. Er komt een kind, en ze bouwen een moeizaam bestaan op in Nederland. Dan komen de twijfels. Halverwege de heuvel is het romandebuut van wielercommentator Gio Lippens. Atlas Contact, 19,95 euro

Corry de Moor, Afrikaanse vrouwen. Begin 1999 verhuisde Corry de Moor vanuit Nederland naar Mozambique, waar de verhalen uit dit boek zijn ontstaan. Afrikaanse vrouwen biedt indrukken van een samenleving met tradities, afspraken en regels die de auteur als westerling aanvankelijk niet begrijpt. Mijneigenboek.nl, 19,90 euro.

Jos Joosten, Staande receptie. Plagiaatrelletje rond Elsbeth Etty moest dit boek van Nijmeegse literatuurwetenschapper van publiciteit voorzien. “Niet eerder heb ik een boek van een literatuurwetenschapper gelezen waaruit zo weinig liefde voor literatuur spreekt en zoveel haat en verbittering jegens degenen die daar op een bevlogen manier over proberen te schrijven”, concludeerde Maarten Doorman in De Volkskrant. Vantilt, 14,95 euro.

Willem van Toorn & Hans van de Waarsenburg, Dodemansdagen. Er kunnen vrienden die zijn blijven / voortbestaan in ons beider / hoofd elkaar misschien lezen / als wij ze aan elkaar schrijven? Bibliofiele uitgave in kleine oplage (110) van twee bevriende dichters die in dichtvorm met elkaar in dialoog gaan. Atalanta Pers, 57,50 euro. www.atalantapers.nl

Hans Groenwegen, Met schrijven zin verzamelen. Over poëzie in de Lage landen. Hans Groenwegen is een fervent lezer en duider van poëzie. Verhalen en essays over zijn leesbevindingen. Wereldbibliotheek, 29,90 euro.