Fré Videler, De hondenstrontvreter.Roman die speelt in Heerlen in de jaren vijftig en zestig. Een jongeman genaamd Ferry ontdekt dat zijn schaduw tot leven komt . Een gewaarwording die zijn leven volkomen ontwricht. LVD-U, 17,50 euro.

Nop Maas, Gerard Reve. Biografie van een schuldig leven, deel 3 – De late jaren (1975-2006). Ondanks bezwarenvan Reves weduwnaar Joop Schafthuizen bepaalde het Gerechtshof in Amsterdam dat het derde deel en laatste deel van de Reve-biografie toch mag verschijnen. G.A. van Oorschot, 35 euro.

Willem Kurstjens, Het Spaghetti-oproer. Kind van Nederlandse moeder en Siciliaanse maoïst doet onderzoek naar de SP, de partij die zijn ouders zo verdeelde. Of het net zo afloopt als met Emile Roemer? Uitgeverij Shinz, 9,95 euro.

Abdellatif Laâbi, The Rule of Barbarism. Poëtische analyse van het barbarisme. Verscheen in 1976 toen Laâbi wegens ‘crimes of opinion’ acht jaar opknapte in een Marokkaanse cel. De Engelse vertaling kwam tot stand dankzij inspanningen van onder anderen Hans van de Waarsenburg en Breyten Breytenbach. Piroque, 12 dollar. www.piroguecollective.org