Buun 14. Jaarboek over Venlo en omstreken, bijna 300 pagina’s over sport, kunst, muziek en architectuur. Met een exclusief verhaal van A.H.J. Dautzenberg. www.buun.nl. Stichting Cultuurhistorische Publicaties, 19,95 euro

Frans Budé, Transit. Nieuw werk van de Maastrichtse dichter waarin we opmerkelijke personages tegenkomen: Charles Darwin, Donald Duck, cafébaas Nico Braeken, Ger Lataster en Andrée Bonhomme – over wie Budé eerder in Zuiderlucht schreef. Meulenhoff, 17,95 euro.

Joosje van Geest, F.C.J. Dingemans (1905-1961) – stadsarchitect in Maastricht. Portret van een architect die als architect en als stedenbouwkundige een stempel drukte op Maastricht. www.bonas.nl, 29 euro.

Hennie Jetzes en Leonie Robroek, Woorden wandelen weer. Bundeling van gedichten en columns van de in 2008 plotseling overleden markante Heerlenaar Herman Cox. Leon van Dorp Uitgeverij, 17,95 euro.

Behrang Mousavi, (red), Nederlandse architectuur in 250 topstukken. Niet al te overzichtelijk vormgegeven ontdekkingsreis door de Nederlandse architectuurgeschiedenis aan de hand van de collectie van het NAi. Met mooie ontwerptekeningen. Uitgeverij 010, 49,50 euro.

Mindmap. De gelijknamige manifestatie in Venray over kunst en psychiatrie is afgelopen maar tijdens de finnisage werd de catalogus gepresenteerd met een overzicht van alle kunstprojecten en literaire teksten van o.a. Marente de Moor, Hafid Bouazza, Peter Drehmanns en Jan Arends. Odapark, 17,50 euro.

Annie van den Oever, Bart Nuyens en Ernst Bruinsma, De geboorte van Boontje. Louis Paul Boon, de avant-garde en de komst van de film. Hoe de stomme film van invloed was op de literaire avant-garde in het algemeen en van Louis Paul Boon in het bijzonder. Uitgeverij Huis Clos, 15 euro.

Paul van Ostaijen, Gebruiksaanwijzing der Lyriek. Nieuwe, geannoteerd editie van het befaamde essay over de vernieuwing van de poëzie van de jong overleden Vlaamse literator. Uitgeverij Huis Clos, 15 euro.