In de Warande in Turnhout wordt in maart een festival voor drummers gehouden. Denk niet aan ellenlange solo’s of aan een walhalla voor instrumentfetisjisten. “Het gaat om de muziek en de open blik.” door Paul van der Steen

Aarich Jespers, ooit drummer van Zita Swoon en curator van festival Drumming kent de clichés over drummers. Altijd weer die clinics, altijd weer die solo’s.

Jespers is, zegt hij ook zelf, “een atypische drummer/percussionist”. De man, die ook naam maakte met formaties als Kiss My Jazz en The Colorist Orchestra, werd opgeleid als beeldend kunstenaar. “Drummen heb ik mezelf geleerd. Dat maakt dat ik een heel eigen manier van spelen heb. Die is ook beïnvloed door mijn achtergrond in de kunsten: de paralellen tussen de structuur van een schilderij en een compositie liggen voor het oprapen. Met het oproepen van beelden valt heel scherp duidelijk te maken welke kant je met muziek op wil.”

Doorsnee-drumkits en -perscussiesets interesseren Jespers (Antwerpen, 1972) niet zo erg. “Ik ben altijd op zoek naar objecten en installaties waar afwijkende klanken uit te halen zijn.”

Zijn nieuwsgierigheid naar het onbekende maakt dat Jespers zelf vaak kleinere concerten bezoekt, “waarbij ik vaak vooraf niet weet wat ik voorgeschoteld ga krijgen. Ik sta open voor alles. Soms levert dat niets op, maar heel vaak zijn het erg inspirerende avonden.”

Met evenveel vuur vertelt de slagwerker over Stadklank, een project dat hij in Antwerpen mocht doen. “Met een microfoon en een videocamera zijn we at random op zoek gegaan naar muzikanten. Door ze thuis op te zoeken en daar op te nemen, zie en hoor je ook hoe hun passie en muziek helemaal met elkaar verbonden zijn. Daar hou ik van. Bij concerten zie ik nogal eens het tegendeel. Daar kunnen het format en de financiële belangen zo dwingend zijn, dat de mensen op het podium letterlijk uitvoerende muzikanten zijn geworden.”

De eerste dag van het festival klinkt vooral moderne klassieke muziek: het Ictus Ensemble (met Jespers in de gelederen) speelt werk van bijvoorbeeld John Cage, Steve Reich en Stephen Duncan. Voor dag twee heeft Jespers “een brede waaier” van vakgenoten uitgezocht: de Japanner Tsubasa Hori met zijn traditionele taiko drums, de Amerikaan David van Tieghem (die speelde met Brian Eno en David Byrne), jazzdrummer Eric Thielemans en de sterk door hiphopritmes geïnspireerde Lander Gyselinck (STUFF). Ook The Colorist Orchestra geeft acte de presence. “Allemaal drummers en percussionisten die niet in hokjes denken.”

Drumming, met concerten, films, installaties en performances. Op 13 en 14 maart in de Warande in Turnhout. warande.be