Ik heb een glazen bol en als ik daarin kijk word ik blij, heel blij. Ik kan daarin namelijk het jaar 2018 zien. Dan is Maastricht Culturele Hoofdstad van Europa en staan stad en regio in volle culturele bloei. De jubilerende culturele instellingen van 2012, de Stadsbibliotheek en het Natuurhistorisch Museum, hebben een metamorfose ondergaan, een nieuwe identiteit gekregen en een nieuw imago verworven.

De bibliotheek is onderdeel van een bruisend cultureel huis aan de oostzijde van de Maas, waar informatie, kennis en cultuur bij elkaar komen. Centre Céramique is daarbij nog steeds een cultureel icoon in de stad, maar dynamischer, veelzijdiger en verrassender dan aan het begin van het millennium. Het verschil tussen werk en vrije tijd is grotendeels verdwenen en cultuur is een wezenlijk onderdeel van ons dagelijks leven. Zakelijke ontmoetingen worden in CC geïnspireerd door culturele confrontaties en verdieping op een aangename plek. Samen met kunstencentrum Kumulus voorziet de bibliotheek in vele culturele behoeftes.

Het Natuurhistorisch Museum neemt op dat moment zijn intrek in de ENCI-groeve, waarbij de relatie tussen binnen en buiten verdwijnt en de ‘genius loci’ wordt vertaald in belevenissen, waardoor mensen meer gevoel krijgen voor het ontstaan van de wereld van vroeger, nu en die van de toekomst. En zo ook meer respect voor hun omgeving.

Als we die droom willen verwezenlijken, is er nog veel te doen. Maar een begin is gemaakt en ik ben er bijna zeker van dat dit visioen uit zal komen.

ERIC WETZELS

directeur CC en Natuurhistorisch Museum Maastricht