Zuiderlucht-medewerker Leon Verdonschot ontvangt elke zondagavond om 20.30 uur een muzikant in het derde seizoen van zijn talkshow Quarantalks, vanuit de Muziekgieterij in Maastricht en ook te zien via de Facebook van Zuiderlucht. In ZL ExtraTijd blikt Verdonschot elke week vooruit op zijn gast.  

Jaren geleden, op vakantie met zijn gezin op Bali, hoorde Ruben Block, de voorman van de grootste rockband van Vlaanderen, een opvallend geluid: van voorwerpen die waren opgehangen om vogels te verjagen van de velden, en die door de wind op en keer klapperden. Hij nam het geluid met zijn iPhone op en verwerkte het op de laptop van zijn vrouw tot een nummer. Zelf had hij geen laptop meegenomen, hij was immers op vakantie. Maar ja.

De afgelopen drie jaar is de zanger van Triggerfinger bezig geweest met een muzikaal project los van zijn band, die driemanstank die het afgelopen decennium ieder mogelijk festival heeft platgewalst. Voor zijn soloalbum bleek élk geluid in beginsel bruikbaar, dus eindigde ook de grasmaaier van Block als sample op het album, omdat het ratelende geluid dat die nog even uitbraakt wanneer je hem uitzet, Block deed denken aan een duif op LSD die tegen een dak is aangevlogen. 

Het album is nog niet af, maar een eerste single is er nu wel: het spannende Lights, die duidelijk gemaakt dat hij op zijn in LA opgenomen solowerk inderdaad andere wegen en geluiden opzoekt. Hij nam het album op met de Amerikaanse producer Mitchell Froom, die ook het laatste en opvallend experimentele album van Triggerfinger produceerde. Toen ik Block destijds interviewde over die samenwerking, zei hij: ‘Er zit een zekere gecontroleerde waanzin in hem, die aansloot op die van ons. Hij was ons perfecte verlengde. Hij heeft ook een geweldige kast vol oude zooi, van pedaaltjes tot ouwe keyboards. Een kast vol waanzin.’ 

Met een serie van maar liefst tien uitverkochte benefietconcerten in prachtzaal Roma in Antwerpen gaat Block binnenkort ook op het podium op weg naar andere wegen. Maar eerst is hij te gast in Quarantalks.

Ruben Block in Quarantalks: zondag 23 mei om 20.30 uur, o.a. via de Facebookpagina van Zuiderlucht.