Als succes een keuze is, dan is het niet Gummbahs keuze, dat wil zeggen, van Gummbah de schilder. Zijn alter ego, de man die drie keer per week De Volkskrant opfleurt met zijn gore, grimmige en absurdistische cartoons, is wel degelijk succesvol. 

Dat Gummbah, pseudoniem van Gertjan van Leeuwen (Niewaal, 1967), ook schildert, is weinig bekend. In 2013 had hij een tentoonstelling in zijn woonplaats Tilburg. Eind vorig jaar deed hij met zijn schilderijen Amsterdam aan, en nu is er de expositie 25 Years of Painting in Art Partout Gallery in Antwerpen. 

Say No to Succes is de titel van een doek dat in de etalage hangt hij Art Partout, een smetteloos witte doos met een optimale lichttemperatuur. De titel van het werk verwijst naar het oeuvre van de kunstenaar, zegt galeriehouder Gert Junes. ‘Hij schildert al 25 jaar, maar laat bijna nooit wat zien.’ Het is, met andere woorden, Gummbahs keuze om als kunstenaar geen succes te hebben. Nou ja, een beetje succes vindt hij vast niet erg, anders hangt hij zijn werk niet op in een galerie. 

Het is maar de vraag of hij er terecht zou kunnen zonder zijn succes als cartoonist, al doet dat niets af aan zijn omvangrijk oeuvre. Elke ochtend om vier uur gaat hij naar zijn atelier. Als hij om een uur of zeven klaar is met zijn cartoon, zet hij zijn schilderhoed op. 

Het zal niemand verrassen dat er ook in zijn schilderijen geen estheet aan Gummbah verloren is gegaan. Hij leeft van de lelijkheid, schoonheid staat de humor in de weg. ‘Als ik een dikke vrouw zie’, zei hij tien jaar geleden, ‘krijg ik wel zin om iets met een dikke vrouw te tekenen. Met mooie vrouwen heb ik dat nooit. Gelukkig woon ik in Tilburg, want daar heb je er niet zoveel.’

De figuren die hij schildert, doen vaak aan iemand denken – al kom je er niet achter aan wie. Op nogal wat doeken staat een tekst, ze zijn cryptischer dan wel gelaagder dan in zijn cartoons. De schilderijen met een enkel woord of een jaartal intrigeren het meest, ze zijn slordig geschilderd, en abstract. In de leegte tussen tekst en beeld raakt de kijker zijn laatste restje zekerheid kwijt – wat trouwens helemaal niet erg is. Gummbahs werk is namelijk volstrekt pretentieloos. Zo bezien gaat 25 Years of Painting helemaal nergens over. (WS)

Gummbah, 25 Years of Painting. Van 18.12 t/m 23.1 in Art Partout Gallery Antwerpen. artpartout.be

Afbeelding: Gummbah, The Dawn of Nothing, 2016, 60 x 80 cm.