Het woord ‘eclectisch’ lijkt uitgevonden voor beeldhouwster Nadia Naveau (Brugge, 1975). In haar werk kneedt ze klassieke en moderne (pop)elementen samen tot vaak absurdistische sculpturen en installaties.

In een ‘Best of’ van dat werk, te zien in De Warande in Turnhout, is het alsof je een sculpturengalerie van het Louvre binnenloopt. We zien torso’s op sokkels, een daarvan doet denken aan Lodewijk XIV – verder dan die associatie gaat het niet. De gipsen sculpturen zijn niet figuratief, maar grillig en modderig, absurdistisch en abstract. Het zijn collages, boordevol referenties. Een beeld kreeg een motorhelm op, een ander een blauw gezicht of Micky Mouse-oren, weer een ander een Pinokkio-neus of een poes bovenop het hoofd. Klinkt grappig? Ja, dat is het soms ook, zoals die klassieke vrouwfiguur die met een stapeltje Engelse drop balanceert in haar hand.

Nadia Naveau gebruikt materialen als gips, piepschuim, brons, rubber en keramiek, en put gretig uit zowel popcultuur als klassieke oudheid en barok: de titel van de presentatie is niet voor niets Bringer Together. Hoe die elementen samenkomen in haar werk? Puur intuïtief, zo vertelt ze in een begeleidende film. Klei om te boetseren schept ze uit een meer bij haar Franse atelier, bij een verlaten fabriek vindt ze soms materialen, en hout haalt ze uit het bos. Rugleuningen van stoelen die ze op straat vindt kunnen dienen als finishing touch, bijvoorbeeld voor een monumentale sculptuur als Funny Five Minutes, Goofin’ Around, gemaakt van polyester en steenpoeder. Met enige fantasie zien we het Disney-personage Goofy, liggend op zijn rug.

Soms werkt de eigenwijze beeldtaal van Naveau – op de poster heet het Bernini Meets The Simpsons – wat op de zenuwen. Zoals het maffe barokbeeld Magic Mama of het overdadige Le Salon du Plaisir; talrijke kleine, glanzende keramieken beeldjes, opgesteld op ooghoogte in een soort van kunstbeursopstelling; alleen de prijskaartjes ontbreken.

Bringer Together is een ode aan het ambacht door een kunstenares die niet stil lijkt te kunnen zitten. In een ruimte met verlichte kabinetten krijgen we een inkijkje in haar werkproces met voorstudies van de grote werken in de volgende zaal.

Typerend voor haar noeste arbeid is ook de muur van gekleide reliëfs die als toegangspoort van de expositie dient. Ook hier zie je in de op het eerste oog abstracte kleibrei figuratieve vormen tevoorschijn komen.

Nadia Naveau, Bringer Together. Van 12.12 t/m 3.4 in De Warande in Turnhout. dewarande.be