Michaël Borremans vond tijdens de coronacrisis inspiratie in kegels. Kleurige kegels van stof. Het resulteerde in mysterieuze schilderijen met een twist. 

De een stort zich tijdens de lockdown op zijn koivijver, of heeft eindelijk de tijd zich te verdiepen in het oeuvre van de 17e-eeuwse dichteres Katharyne Lescailje. De Vlaamse kunstenaar Michaël Borremans (Geraardsbergen, 1963), werd gegrepen door kegels van satijn.

Zijn gekleurde kegels kregen vorm op een achttiental fraai geschilderde doeken, nu te zien bij zijn thuisgalerie Zeno X in Antwerpen-Borgerhout, niet ver van concertzaal De Roma. Borremans, ook verantwoordelijk voor de hoes van het dEUS-album Vantage Point, is volgens een recente verkiezing de op één na ‘Grootste Belgische Kunstenaar’, na Stephan Vanfleteren maar vóór Luc Tuymans. Samen met de laatste is hij ook de Duurste Belgische Kunstenaar. Coloured cones is zijn eerste expositie in België in drie jaar.

Zijn het wel ‘gewoon’ kegels van satijnen stof die we hier zien, of toch theemutsen, kostuums, kruisraketten, kerktorens, Ku Klux Klan-kappen of zitzakken? De Vlaamse chef-kok en kunsthistoricus Matthieu Beudaert zag er puntpaprika’s in, die hij prompt zelf maakte, à la Borremans. Met een vulling van ricotta, zwarte olijven en citroen. Ingrediënten die je niet ziet, ‘want bij Borremans’ schilderijen weet je ook nooit goed wat erachter zit’.

Michael Borremans, What Else Could they Do?, foto Peter Cox/Courtesy Zeno X Gallery, Antwerp

Toch zou je willen weten wat er schuilgaat onder deze ‘cones’ die hier poseren als waren het mensen. In een enkel werk zit ook daadwerkelijk een mens verpakt, strak in isolatie. Zoals de twee jongens –misdienaars? sekteleden? – die compleet ingesnoerd in een kegelpak onbeholpen voor zich uitstaren. What Else Could They Do? heet het heerlijk curieuze werk, dat de lachspieren in deze poepsjieke galerie maar moeilijk in bedwang kan houden. Een van de jongens komt ook terug als intrigerende Conehead.

Waar ze vandaan komen, die kegels? Borremans, in De Morgen: ‘Uit het niets. Ik had staaltjes van stoffen liggen, die ik had besteld om inspiratie op te doen voor de kostuums waarin ik mijn modellen graag uitdos. Op een dag maakte ik uit één van die lapjes stof iets kegelvormigs. Ik zette het ding hier op de grond en vond het wel, euh, pittoresk.’

DIETER VAN DEN BERGH

Michael Borremans, Coloured cones. Van 28/10 t/m 20/2 in Zeno X Gallery in Antwerpen. zeno-x.com