Afgelopen zomer won ze de Montreux Jazz Talent Award. Nu staat ze voor een grote Europese tour. ‘Ik word ’s morgens niet wakker met het idee van: ik ben Ethiopisch en ik ben een vrouw.’

Niet dat het voor de hand ligt om Meskerem Mees (Addis Abeba, 1999) onder te brengen in de jazz. De ontwapenende liedjes van deze jonge singer-songwriter behoren tot het domein van de pop en zijn breekbaar en intiem. 

De songs die ze bijeen heeft gebracht op haar debuutalbum Julius schreef Meskerem Mees toen ze een jaar of achttien was. ‘In die periode was ik heel hard aan het worstelen. Ik had er veel last van. Die nummers komen uit een gevoel van eenzaamheid of je niet begrepen voelen.’ Ze won Humo’s Rock Rally en groeide langzaam naar bekendheid. Soms fronst ze haar wenkbrauwen over de reacties. ‘Komt er iemand naar me toe die zegt dat mijn muziek de soundtrack van haar zwangerschap is geweest. Dan denk ik: wààààt? Wel grappig dat je veel kunt betekenen. En mooi om een connectie te maken met mensen die hetzelfde gevoel ervaren.’  

Meskerem Mees schrijft vooral over wat ze zelf voelt of meemaakt. ‘Ik schrijf alleen maar als ik emoties of gevoelens heb die ik niet kan plaatsen. Dan pak ik mijn instrument en probeer ik die te materialiseren door er een melodie op te plakken. En als ik die melodie heb, zoek ik een tekst die dezelfde sfeer oproept.’ Voilà het geheim van de liedjessmid.

Meskerem Mees: ‘Komt er iemand naar me toe die zegt dat mijn muziek de soundtrack van haar zwangerschap is geweest. Dan denk ik: wààààt?’  foto Patrick Blomme

Wat wel opvalt is dat ze niet over haar geboorteland Ethiopië schrijft? ‘Ik ben geadopteerd toen ik tien maanden was. Ik heb geen contact met mijn biologische ouders dus in theorie heb ik weinig tot geen connectie met het land, of het hele continent tout court. Ik ben er wel op vakantie geweest maar er is weinig in mijn leefwereld dat mij bindt met mijn roots. Wat zou ik op zoek gaan naar familie als ik die in België heb?’

Ook geen Ethiopische muziek? ‘Ik luister soms wel eens naar Ethio Jazz maar dat hoor je in elk café in Gent. Dat is niet echt een groot deel van mijn leven of identiteit. Ik word ’s morgens ook niet wakker met het idee van: ik ben Ethiopisch en ik ben een vrouw. Dat zijn geen dingen die bepalen wat ik doe en houden ook geen dingen tegen die ik doe. Ik doe waar ik zin in heb.’ 

Meskerem Mees speelt op 18 december in de Warande in Turnhout. warande.be 


Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.