Podiumdieren
Joery Wilbers en Kees van de Berg van poppodium Nieuwe Nor in Heerlen zijn genomineerd voor de prijs ‘IJzeren Podiumdieren’. De prijzen worden elk jaar door brancheorganisatie Vereniging Nederlanse Poppodia en Festivals (VNPF) uitgereikt aan de beste directeur (met Wilbers als een van de kandidaten), beste programmeur (met Van den Berg als een van de kandidaten), beste podium, beste festival en beste marketingcampagne. De IJzeren Podiumdieren gelden in de muziekbranche als een belangrijke erkenning. “Zeker omdat officieel pas anderhalf jaar bestaan, is deze nominatie een mooie beloning”, zegt een woordvoerster van de Nieuwe Nor.

Eurode Kunstprijs
Het Forum für Kunst und Kultur Herzogenrath looft wegens het tienjarig bestaan een aanmoedigingsprijs voor beeldende kunstenaars uit. De stichting gebruikt van het stationsgebouw Eurode-Bahnhof Herzogenrath als presentatieruimte. De prijs bedraagt 3000, 1000 en 800 euro voor achtereenvolgens de eerste, tweede en derde plaats. Bovendien mogen de prijswinnaars net als minimaal drie andere genomineerden hun werk exposeren in het stationsgebouw. De keuze wordt gemaakt door een internationale jury met onder meer directeur Patricia van der Lugt van de Stadsgalerij Heerlen. Alleen kunstenaars uit Nederland, België of Nordrhein-Westfalen mogen meedingen. Inschrijven kan via www.forum-herzogenrath.eu.

Desolaat
Kaal, winderig en sfeerloos. Dat zijn de gangbare karakteristieken van het Burgemeester van Grunsvenplein in Heerlen, pal voor het Theater. De kunstenaars Hans van Houwelingen, Calin Dan, Ienke Kastelein en Tilburg Cowboys (Sander van Bussel) kregen de opdacht onderzoek te doen
naar de beleving van het plein om zo te komen tot een soort herontdekking. Het voor Nederlands begrippen grote, desolaat ogende plein was een tijdlang parkeerplaats en wordt nu alleen actief gebruikt tijdens festivals als Cultura Nova. De resultaten van het onderzoek worden vanaf 15 juni (opening 11.00 uur) geëxposeerd op het Van Grunsvenplein en in het Theater en zullen worden gebruikt in de gebiedsontwikkeling rondom het theater.