Hiphop op Booch?
In zijn zoektocht naar nieuw talent stelt het Heerlense jongerenfestival Booch? ook in 2008 het podium weer ter beschikking aan een DJ en een band, voortgekomen uit een contest. Dit jaar komt daar voor het eerst een hiphopact bij. DJ’s, bands en hiphoppers kunnen zich aanmelden via www.booch.nl. De voorrondes zijn in Heerlen, Sittard en Aken en mogelijk in Roermond en Maastricht.

Samen festivallen
Zestien Limburgse festivals hebben de afgelopen jaren de krachten gebundeld op het gebied van marketing en cultuurregie. Ook ontwikkelden ze eigen producties die, onder de naam Talent Industry, het afgelopen jaar al tijdens enkele festivals werden uitgevent. Daarnaast is er een gezamenlijke brochure gemaakt die op vrijdag 18 januari in het nieuwe cultuurhuis AINSI in Maastricht (vanaf 16.00 uur) wordt gepresenteerd. De brochure, een initiatief van de provincie en het Huis voor de Kunsten, dient om te worden ingezet om publiek, subsidiënten en bedrijfsleven te interesseren.

Menu in Huis van Bourgondië
De Vlaming Piet Menu is bij de Maastrichtse theaterwerkplaats Het Huis van Bourgondië de opvolger van Maarten Verhoef als artistiek directeur. Menu werkte sinds 2000 als programmeur bij de Brakke Grond in Amsterdam en was er verantwoordelijk voor de promotie van Vlaams theater. Menu: “In het Huis van Bourgondië kan ik met mensen uit de hele euregio werken. Zulke sluiswachters, die dingen van over de landsgrenzen kunnen signaleren, zijn er te weinig. Maastricht is er de ideale plek voor.”

Binnenste Buiten
Het is niet de bedoeling om museumpje te gaan spelen, maar met de aanstelling van conservator Ad Himmelreich wil de provincie Limburg meer aandacht besteden aan de eigen kunstcollectie. Eind jaren negentig werd het ‘eigen’ kunstbeleid wegbezuinigd; onder gouverneur Léon Frissen en diens kabinetschef Jos Kievits wordt het stokje weer opgepakt. Himmelreich heeft 100.000 euro op jaarbasis tot zijn beschikking. Zijn eerste visitekaartje is de tentoonstelling Binnenste Buiten Buitenste Binnen, tot en met 22 februari te zien in het Gouvernement in Maastricht.

Balletmuziek van Marijn Simons
World Festival Parade in Brunssum en het Orlando Festival in Kerkrade hebben danser/choreograaf Joost Vrouenraets en violist/componist Marijn Simons gevraagd een ballet te maken dat deze zomer in première gaat. Vrouenraets neemt de choreografie en het libretto voor zijn rekening, Simons de muziek. Het gaat om een tweeluik, TURO geheten. Deel één, op muziek van Janáček, refereert aan de aanslagen op 9/11.Deel twee is geïnspireerd op de Toren van Babel en betreft nieuwe muziek voor strijkkwartet en ‘prerecorded percussion’ van Marijn Simons.

Baldessari wint B.A.C.A.
De Amerikaan John Baldessari is de winnaar van de B.A.C.A. 2008. Hij wint de kunstprijs van het Bonnefantenmuseum omdat hij volgens de jury “een belangrijke brug slaat tussen de beeldcultuur van de Pop Art en Nouveau Realisme en de lichting kunstenaars/fotografen die tot een jongere generatie behoort.” Het werk van de Westcoast-kunstenaar wordt verder omschreven als humoristisch, anti-autoritair en ver afstaand van de ‘canonieke’ werken van de Pop Art-kunstenaars. Later dit jaar krijgt de laureaat een expositie in het Bonnefanrten. H