Studium Chorale
Onder leiding van dirigent Hans Leenders verzorgt Studium Chorale in december enkele concerten rondom de advent, de periode die de geboorte van Christus aankondigt. Het koor brengt repertoire uit de bloeitijd van de polyfonie aan het eind van de 16e en muziek en het begin van de 17e eeuw. Eenvoudige vierstemmigheid wordt afgewisseld met de klanken van de ruimtelijke dubbelkorigheid. Op zondag middag 2 december bijt het koor het spits af in Domani, de voormalige Dominicanenkerk, in Venlo (aanvang 16.00 uur). Op vrijdag 7 december (aanvang 20.30 uur) treedt Studium Chorale op in de Kapel in ’t Zand in Roermond en op zaterdag 8 december, vanaf 20.15 uur, in de Onze Liever Vrouwe Basiliek in Maastricht.

Land zonder grens
Het euregionaal samenwerkingsproject Het Gemaal, gehuisvest in Cultuurhuis Ainsi in Maastricht, heeft het stuk ‘Land zonder grens’ in productie genomen. ‘Land zonder grens’ is een multimediale voorstelling over de identiteit van een Europese regio en zijn bewoners, waarvoor schrijver/regisseur Emanuel Muris een opdracht kreeg van het nationale LIRA Fonds. De première is op 22 januari 2008, waarna het stuk op tournee gaat.

Gemeenteflat Maastricht
De door de aanleg van de A2-tunnel met sloop bedreigde Gemeenteflat in Maastricht is opgenomen op de lijst van jonge Rijksmonumenten. Daarmee is het voortbestaan van de Gemeenteflat (1948) van architect Frans Dingemans allerminst zeker gesteld. De voor de A2-tunnel verantwoordelijke wethouder Wim Hazeu (Groen Links) liet een dag later al weten dat sloop vrijwel onontkoombaar is. Inmiddels zijn er Kamervragen gesteld over behoud van het gebouw. De Maastrichtse oud-wethouder John Wevers
is teleurgesteld over de opstelling van Hazeu. “Hij beroept zich op de aanbesteding, maar voordat die er was, was hij ook al voorstander van sloop.” Op 22 november wordt Docomomo, de internationale organisatie die zich inzet voor behoud en conservering van monumenten, gehoord over de kwestie.

Biënnale Florence
Beeldend kunstenaars Collin van de Sluijs en Brigitta Santegoeds zijn uitgenodigd voor de zesde editie van de Biënnale van Florence die van 1 tot en met 9 december wordt gehouden. Wereldwijd doen er bijna 800 kunstenaars aan mee, van wie zo’n dertig uit Nederland. Voor liefhebbers die begin december niet in (de buurt van) Florence zijn: Van de Sluijs en Santegoeds houden van 10 november tot 15 december een Biënnale Florence Preview in Galerie Groen Licht, Jodenstraat 16 in Maastricht.